DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Igen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az interpellációm az igazságügy-miniszterhez szól, hiszen nem egészségügyi szakmai kérdésekről kérdeztem, hanem törvényekről, jogszabályokról, azok betarthatóságáról. Majd ha a válasz nem lesz megfelelő, még egyszer megismétlem ismét az igazságügy-miniszterhez.
Tehát tisztelt Népjóléti Miniszter Úr! Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló törvény szerint a kapacitás lekötési megállapodások megkötésének határideje 1996. december 1. A törvény szerint '97. január 1-jétől az ágyszámcsökkentésnek hatályba kell lépnie. Az Egészségbiztosítási Pénztár már nem finanszírozhatja a törvényben megszabott normák feletti kapacitást.
Tisztelt Miniszter Úr! A kapacitás lekötési megállapodásokat december 1-jével nem köthette meg az Egészségbiztosítási Pénztár, hiszen számos döntés nem született meg. Szép példája ennek a Kútvölgyi kórház helyzete, és ezzel összefüggésben a törvény által a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre előírt ágyszámcsökkentés végrehajtásának lehetetlensége. Az elmúlt hónapokban több alkalommal hívtam fel a figyelmet arra, hogy a törvényben foglalt határidők nem tarthatók be. Szakmai szempontból azt mondom, hogy nem is lehetne betartani. Hiszen az egészségügyi intézmény felszámolásához az ellátási rend megváltoztatásához a lakosság és az egészségügyi dolgozók kellő tájékoztatásához nem lehet elegendő egyetlen hónap.
Az sem tisztázott, hogy mi a "büntetése" annak a kórháznak, amelyik a megállapodásban lekötött ágyak mellé a zsúfoltság miatt pótágyakat, "pótkapacitást" állít, hiszen ezzel túllépi a törvényben foglalt számokat.
Öntől most azt kérdezem, tisztelt miniszter úr, hogy ki a felelős azért, ha a parlament törvénysértésre kényszerítő, végrehajthatatlan törvényt hoz. Ki a felelős azért, ha számtalan megalapozott szakmai és jogi érvelés ellenére december közepén még mindig semmi nem történt annak érdekében, hogy nyilvánvalóan látható törvénysértéseket a jogállamiság védelmében, a rossz törvény módosításával megakadályozzák? (Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ki a felelős azért, ha a későn született döntések miatt a felmondási idő megrövidítésével az intézmények a munka törvénykönyvének megsértésére is kényszerülnek? Várom válaszát. (Taps)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem