DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Valóban már sokadszor került elő ez a téma itt a parlamentben, és úgy tűnik, hogy képtelenek vagyunk egymást meggyőzni saját álláspontunkról.
Tény az, hogy itt született egy törvény 1995-ben, ami a villamosközművek és a gázközművek után az önkormányzatokat megillető részvények juttatásáról szólt. A törvény – véleményem szerint – világos és egyértelmű rendelkezést tartalmazott a gázközművek részvényeivel kapcsolatban is, és ezt már tegnap a napirend előtti felszólalásomnál idéztem, de most ismét kénytelen vagyok ezt megtenni: "Amennyiben az érintett települési önkormányzatok több mint fele '97. november 30-áig másként nem állapodik meg, a vagyonrészt a települési önkormányzatok részére az 1995. január 1-jei lakosságszámuk arányában kell kiadni."
A törvény tehát választási lehetőséget adott az érintett önkormányzatoknak, hogy válasszanak. (Dr. Pusztai Erzsébet: Melyikeknek?) Lehetővé tette, hogy megállapodjanak az őket megillető vagyonrész megosztásáról. Ez a törvény 1995. július 13-án jelent meg a Magyar Közlönyben, tehát közel öt hónap, négy és fél hónap állt rendelkezésre ahhoz, hogy az érintett önkormányzatok nyilatkozzanak.
A statisztikák mutatják, hogy 938 önkormányzat volt erre jogosult, ebből, ugye, 719 nyilatkozott is. A számokat még egyszer: 938-ból 719 nyilatkozott. Ebben a három megyében, ehhez a régióhoz tartozóan itt valóban a 173 jogosultból összesen 65 nyilatkozott. Öt régióból egy régiónál volt, ahol ezek a mulasztások tapasztalhatók, a másikaknál nem. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Nem beszélhetünk véleményem szerint jogtalanságról, csak így dönthetett a kormány. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem