KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselőtársunk által feltett kérdés egy olyan, folyamatban lévő, sok embert érintő bűnügyi vizsgálatra vonatkozik, amelyhez hasonló - bár módszereiben és az okozott kár nagyságában eltérő - ügy több is van az országban, sőt, a sajtóból ismert, hogy külföldön is - például Oroszországban, Romániában - követtek el hasonló visszaéléseket.
Folyamatban van annak az ügynek a vizsgálata, amelyben egy kft. ügyvezető igazgatója '93-tól folyamatosan, az egész országra kiterjedően vásárolt fel kárpótlási jegyeket, milliárdos értékben, kedvező feltételekkel kecsegtetve a hiszékeny embereket. A feltűnően magas árfolyam reményében a sértettek, egy minimális összeg kifizetése mellett, átadták kárpótlási jegyeiket, ám a fennmaradó, beígért, magasabb összegre hiába vártak.
Az ügyek közös jellemzője, hogy vállalkozók tisztességtelen nyereséget vagy más, nehezen elérhető vagyontárgy - lakás, autó - megszerzését kínálják fel jóhiszemű befektetők ezreinek anélkül, hogy ennek teljesítésére bármilyen reális lehetőségük volna.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság is egy ilyen ügyben folytat nyomozást, különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt, az előzetes letartóztatásban lévő Tribuszer Zoltánné és társai ellen. Tribuszerné a múlt évben létrehozta a Tribu Bt.-t, majd néhány hónappal később a T and KG Befektetésszervező és Tanácsadó Kft.-t, melyek útján az ország szinte minden megyéjére kiterjedően, az átlagosnál magasabb - havi 10 százalékos - kamat ígéretével jogtalan betétgyűjtő tevékenységet folytatott. A szerződések megkötését mintegy százharminc üzletkötő végezte. A nyomozás eddigi adatai szerint több mint tízezer fővel kötöttek szerződést, mintegy két és fél milliárd forint tőke elhelyezéséről. Az ügyről szóló újságcikkekben, valamint a befektetők által később megalakított érdekvédelmi egyesület bejelentéseiben úgy mutatták be a vállalkozást, mint amely legálisan, a bankfelügyelet engedélyével folytatja tevékenységét, annak ellenére, hogy ez nem felel meg a valóságnak, így működésük soha nem volt jogszerű.
A vállalkozások a betétek gyűjtésén és a befolyt összegekből a lejárt követelések visszafizetésén kívül semmilyen más jövedelemszerző üzleti tevékenységet nem folytattak, így esély sem volt arra, hogy valamennyi befektető visszakapja pénzét és az ígért kamatokat.
A gyanúsítottaktól 450 millió forint készpénzt, 177 millió forint értékben kárpótlási jegyet és egyéb értékeket foglaltak le, majd vettek zár alá, összesen 735 millió forint értékben. Nincs fedezet körülbelül 1 milliárd forint értékű tőkekövetelés kielégítésére, és a gyanúsítottak nem tudnak számot adni mintegy 700 millió forint felhasználásáról.
Ez ideig a Komlói Városi Bírósághoz a károsultaktól körülbelül négyezer fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem érkezett, melyek egy részével szemben a kft. meghatalmazott képviselője nagyrészt ellentmondással élt, perre kényszerítve az igényt érvényesítőket.
Az ügy bonyolultsága, a sértettek nagy száma és a könyvelés szinte teljes hiánya miatt - nem vezettek könyvelést a vállalkozásnál - a nyomozás elhúzódik, befejezése az év vége előtt nem várható.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem