KELETI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Mindenekelőtt engedje meg, hogy biztosítsam arról, a kereszténydemokraták felfogásával én teljes mértékben egyetértek, ami a törvényességet és az alkotmány betartását illeti.
Valóban mondtam ezt, csak a sajtó egy dolgot elfelejtett hozzátenni: azt is mondtam, hogy a készpénz helyett mi a társadalombiztosításnak vagyont kívánnánk fölajánlani, hiszen köztudott, hogy vagyonnal fel nem töltött a társadalombiztosítás, vagyis a rendelkezésünkre álló felesleges ingatlanokat kívántuk nekik ennek az összegnek a fejében átadni. Ilyen megoldás egyébként számos tartozás esetében már született eddig is, azonban a társadalombiztosítással folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, ezt a megoldást a társadalombiztosítás nem tartja elfogadhatónak, ezért változatlanul a készpénzfizetés lesz a meghatározó.
Azt is szeretném elmondani Önnek arra, ami a kérdésében szerepel, hogy a pótköltségvetés valóban nagyon komoly helyzet elé állítja a honvédséget. Van azonban reményünk arra, hiszen a pótköltségvetés vitája még hátravan, hogy bizonyos kedvezményt kapunk, vagyis a hadsereg nagyon nehéz anyagi helyzetén bizonyos fokú javítás elképzelhető. Ugyanakkor továbbra is nagyon határozott takarékoskodásra, a feladatok átformálására van szükség, hogy a hadsereg a pótköltségvetésben megszabott - feltehetően a jelenleginél szigorúbb - feltételek mellett valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tegyen. Így a társadalombiztosítás számára is be tudjon fizetni, illetőleg a hivatásos katonák számára fizetést tudjon adni, a sorkatonák élelmezését meg tudjuk oldani, és ne kerüljünk tartozásba villanyszámla, gáz-, víz- és egyéb közüzemi díjak tekintetében sem.
Ehhez hozzá fog tartozni az is, hogy olyan arányú kifizetéseket nem fogunk végrehajtani, mint ami az első fél évben történt, például a Honvédelmi Minisztériumban, ahol igen magas beosztású köztisztviselők számára az első fél évben illetményen felüli juttatás címén 2 683 459 forintot fizettek ki egy személy számára; vagy egy ugyancsak igen magas beosztású személy számára 2 555 270 forintot adtak oda illetményen felüli juttatás címén. Ezek az urak egyébként a kormányváltást megelőzően távoztak el a Honvédelmi Minisztériumból.
Azt is el szeretném mondani, hogy a kormány eddig is az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően cselekedett, és ezután is - gondolom, minisztertársaim nevében kijelenthetem - ennek megfelelően fogunk dolgozni azokon a posztokon, ahova minket állítottak.
Szeretném azonban elmondani, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának igen súlyos pénzügyi problémájához a korábbi kormány által bizonyos törvény végre nem hajtása is vezetett, mert jelenleg a munka törvénykönyvben több mint másfél évvel ezelőtt meghatározott, a hivatásos katonák és a honvédségi közalkalmazottak részére kifizetendő, a szabadság idejére járó átlagilletmény ki nem fizetése miatt több mint 1,1 milliárd forint tartozásunk van az általam említett személyekkel szemben, és ez a korábbi kormány mulasztása miatt áll fenn. Azért is igen magas összeg ez, mert kamattal kell számukra ezt - mint mondtam - a másfél év óta elmaradó törvényes járandóságukat kifizetni.
(15.00)
Kérem Önöket, hogy a pótköltségvetés tárgyalásánál - és kiváltképpen Ön, képviselő asszony - támogassák a honvédelmi költségvetésnek azon igényeit, hogy minden kötelező járandóságunkat... (Elnök: Miniszter úr, négy perce beszél.).., amelyeket az előző kormány nem fizetett ki, de törvény meghatározta számukra, ki tudjuk fizetni.
Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem