DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP) előterjesztő: Igen, elnöknő; már csak azért is, mert amikor előterjesztettem ezt az indítványt, akkor a vizsgálóbizottság felállítását két, egymástól teljesen független ügyben kértem. Nevezetesen a Kispest Honvéd-Ferencváros labdarúgó mérkőzésen történt rendőri brutalitás kivizsgálására tettem egyrészt olyan indítványt, hogy ezt vizsgálóbizottság derítse fel; másrészt pedig a Parlament XIX. kapuja előtt 1994. VI. hó 11. napján történt robbantásos merénylet kivizsgálásával kapcsolatban is kértem vizsgálóbizottság felállítását.
Miután a Kispest Honvéd-Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban az országos rendőr-főkapitány úr időközben már különböző irányú vizsgálatokat rendelt el, így aktualitását vesztette ez az indítványom - de sajnos nem így áll a helyzet a parlamenti robbantásos merénylettel kapcsolatban. Itt azért tartom szükségesnek a vizsgálóbizottság felállítását, mert a parlamenti robbantás a lényegét tekintve a nemzet arcul csapása, és ha mi nem fogjuk tudni a rendőri szervek munkáját abba az irányba befolyásolni, hogy a robbantásos merénylet minél előbb teljes felderítést nyerjen és a jövőben ilyenre ne kerülhessen sor, az lényegében a nemzeti büszkeségünk megalázását jelenti; az egy olyan helyzetet jelent, amikor ez az ország nem lehet biztonságban, hiszen ha már a Parlament ellen elkövetett merénylet elkövetőit sem tudjuk a bíróság elé állítani, akkor úgy gondolom, a rendőri munkába vetett bizalom meginoghat.
Tehát a Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy ha kellő módon, körültekintően járt volna el a rendőrség, akkor már előre lehetett volna tudni, hogy a Parlamenthez hasonló, a nemzet létét kifejezni képes épület ellen következik az újabb robbantásos merénylet. Ezért kértük mi már rögtön a parlamenti kapu elleni robbantásos merényletnél ennek az eseménynek vizsgálóbizottság által való kivizsgáltatását. És rendkívül sajnálom, hogy a vizsgálóbizottság felállítására a mai napig nem kerülhetett sor, mert úgy gondolom, összpontosítani kellett volna az erőnket arra, hogy az ilyen magatartások elkövetőit minél előbb fel lehessen deríteni, s hogy a nemzet becsületével ne lehessen arcátlanul játszadozni, ne lehessen a nemzetet megfélemlíteni, ne lehessen a magyar nemzettel ily módon szembeszegülni.
(15.10)
Úgy gondolom, a rendőrség nyilvánvalóan mindent elkövetett annak érdekében, hogy az elkövetők kilétét felderítse. Miután azonban ez a mai napig nem sikerült, mégiscsak abból kell kiindulni, hogy kell egy pártatlan vizsgálóbizottság, amely megvizsgálja azt a kérdést, vajon nincs-e itt rendőri mulasztás, nem lehetett volna-e olyan körültekintően eljárni az ügyben, hogy már eleve eredménnyel kecsegtető lenne az egész eljárás.
Ezért mi úgy gondoljuk, hogy most, amikor a rendőrség tulajdonképpen egyetlenegy eszközt vetett be: felemelte 10 millió forintra a nyomravezető jutalmát, ez a nemzet egyik szimbóluma elleni merénylet esetében nem elégséges. Tehát a vizsgálóbizottságnak meg kell vizsgálnia a rendőri intézkedéseket abból a szempontból, hogy azok kielégítőek-e, valóban megtett-e mindent a rendőrség az elkövetők kézrekerítése érdekében. Úgy gondolom, erre nem kell sajnálni egy vizsgálóbizottság felállítását.
Ezért tisztelettel kérem a Házat, ezt az indítványt szavazzák meg. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem