DR. TÍMÁR GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. TÍMÁR GYÖRGY
DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt, kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt évek - megítélésem szerint - legdöntőbb politikai és gazdasági ténye az a privatizálásnak nevezett folyamat volt, amelynek segítségével az ország igyekezett megteremteni a középosztályát.
Néhai kormányfőnk - emlékeztetem Önöket - úgy nyilatkozott, hogy ez szinte a rablókapitalista tőketeremtés folyamata módján fog végbemenni, és így is megy végbe. Úgy gondolom, nekünk szembe kell nézni a tényekkel és meg kell vizsgálni, hogy ténylegesen kikhez került, milyen ellenszolgáltatásokért és milyen körülmények között az a vagyon, az a működő tőke, amelyből az ország gazdasága áll.
Két irányban javasolok vizsgálatot. Elsősorban javasolom, hogy az érintettek, a szakértők vizsgálják meg, hogy a szerzések reális és tényleges forgalmi értéken történtek-e; a másik, hogy aki a nevére íratta ezeket a vagyonokat, az a személy milyen adózott jövedelemből tudta ezt finanszírozni. Csupán jelezni kívánom, hogy a Cseh Köztársaságban hasonló vizsgálatot folytatott le igen alaposan a hatalom, és döntő mértékben ki tudta szűrni mindazokat a nemkívánatos, hibás szerzéseket, amelyek ilyen rablókapitalista módon folytak le.
Megítélésem szerint az 1994-es választás valódi tétje az volt, hogy a kiürített államkincstárt a hatalom kiknek a terhére fogja rendezni. Vagy a kisemberekre terhel újabb adókat; forintleértékelés és társai, vagy pedig megpróbálja minden lehető alkotmányos eszközzel a hibás szerzőktől visszavenni azokat a vagyontárgyakat, amelyekről itt szó van és azokat aztán arra fordítja, hogy ne kelljen a kisembereket terhelni, ne a nyugdíjasokon legyen újból a teher.
Az általam igen tisztelt belügyminiszter úr, akit egyébként emberileg nagyon sokra tartok... (Derültség. - Kuncze Gábor kézfelemeléssel köszöni meg a képviselő szavait. - Taps a jobb oldalon.) ...többször nyilatkozott e tárgyban a sajtónak. Sajnos olyan véleményének - remélem magánvéleményének - adott hangot, amely szerint visszamenőleg nem látja kívánatosnak ezen privatizáció folyamatát lebonyolítani.
Igen tisztelt Belügyminiszter Úr! Tudom, hogy Ön nem szakember,... (Derültség.) ...éppen ezért Öntől nem várom el, hogy ismerje a büntető törvénykönyvet, de egész pontosan a Btk. 244. §-a foglalkozik a bűnpártolással. Mindaz az erő, amely úgy gondolja, hogy ne bántsuk a hibásan szerzőket, még úgy sem, hogy ne tárjuk fel az igazságot, elgondolkodtató, hogy bármilyen pozícióból, bármilyen közjogi méltóság páholyából deklarálja ezt, milyen nehéz lenne elhatárolni ettől az említett szakasztól. Természetesen személy szerint tudom, hogy Ön ezt így nem gondolta végig. Ezzel szemben nagyon sajnálom, hogy az Ön szakértői nem hívták fel a figyelmét, mielőtt ilyen nyilatkozatok elhangzanak.
A másik szempont, amelyet - igen tisztelt Országgyűlés - figyelemreméltónak ajánlok: nagyon sok tisztátalan pénz mozog a nemzetközi gazdasági életben, nagyon sok pénzt mosnak tisztára. Remélem, hogy mindannyian közreműködünk abban, hogy országunk felől elháruljon annak még a gyanúja is, hogy netán privatizáció felhasználásával pénzeket tisztára mossanak. (Az elnök mikrofonja kocogtatásával figyelmeztet az időre.) Itt csupán egyetlenegy momentumra hivatkozok és, elnök asszony, látom az órát,... (Zaj. - Közbeszólás a bal oldalról: Kinek az óráját? - Derültség.) ...nem olyan régen derült ki ez a bizonyos Carlos-ügy. Nagyon remélem, hogy pénzügyi carlosok nem találnak terepre az országban.
Kérem az igen tisztelt Házat, értsen egyet ennek a privatizáció-kontroll tárgyú bizottságnak a megalakításával. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem