RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Elöljáróban talán el kell mondanom egy gondolatot miniszterelnök úr délelőtti beszédéből, amely megnyugtatóan hatott rám Borsod-Abaúj-Zemplén megyét illetően. Nagyon remélem, hogy pénzügyminiszter úr - bár látom, az arcán az ország összes gondja lerakódott... (Derültség.) ...Borsod-Abaúj-Zemplén megye sorsát, különösen Tokaj-Hegyalja sorsát mindenképpen még az arcára és a fejére veszi. Köszönöm.
A tokaj-hegyaljai szőlősgazdák termékének sorsa évek óta nem rendezett, ezért a tájegység és a volt felvásárló szövetkezetek, valamint a Tokaj Kereskedőház Rt. sorsa szorosan összefügg ezzel a témával.
A térségben a munkanélküliség két-háromszorosa az országos átlagnak. Ezekben a községekben jóformán csak az iskolában, a postán meg a polgármesteri hivatalban dolgoznak, és talán még a pap dolgozik, de óriási munkanélküliség van ezekben a községekben.
Az itt élő embereknek nincs más megélhetési lehetőségük, így mintegy 16-18 ezer kistermelő kiszolgáltatott helyzetben van évek óta. Bár 1993-ban a kormány mintegy 200 millió forint összeget előteremtett a minőségi szőlőtermés, aszútermés felvásárlására, de az alaphelyzet nem változott a mai napig sem. Az emberek el vannak keseredve, termelési kedvük az évek óta tartó bizonytalanság miatt erősen lecsökkent. Az ültetvények állaga folyamatosan romlik. Ha ilyen ütemben pusztul Tokaj-Hegyalja szőlőterületének állaga, erősen visszaesik a termelés, és a történelmi borvidék már csak történelem lesz néhány év múlva.
A szüret közeledtével a bizonytalanság egyre jobban fokozódik a kistermelőknél, bár a volt felvásárló szervezetek infrastruktúrával rendelkeznek ugyan - van feldolgozó-, tárolóhely -, de pénzük még ígéret szintjén sincs. A Tokaj Kereskedőház Rt. és a szövetkezetek alkalmasak lennének az előzőekben említett összefogó szerepre, hisz minden kapacitásuk megvan, azonban a termelő folyamatot meg kellene finanszírozni valakinek ahhoz, hogy a késztermékből befolyó vételár eléréséig a gépezet működni tudjon. Erre a termelők jelenleg a súlyos munkanélküliség miatt is önerőből már nem képesek. A hitelkonstrukciók kedvezőtlenek, a pénzintézetek termést vagy terméket nem fogadnak el fedezetül.
(15.10)
Tudomásom szerint a válsághelyzet a miniszter urak előtt ismert.
Kérdésem: tudnak-e tenni, tettek-e valamit annak érdekében, hogy a termés ne maradjon esetleg a szőlőtőkén Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékén, legalábbis a minőségi szőlőfelvásárlás megoldást nyerjen, és terveznek-e olyan intézkedéseket, amelyek a történelmi borvidékünk problémáit hosszú távon lehetőleg megoldják? Várom válaszát. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem