DR. ISÉPY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke: Tisztelt Országgyűlés! A részletes írásbeli jelentés nem igényel ugyan szóbeli kiegészítést, de az ügy jellegére tekintettel és néhány gond megosztása céljából csak néhány mondat erejéig szeretném igénybe venni képviselőtársaim figyelmét.
A mentelmi jog tartalmának és érvényesülésének az elméleti tisztázatlansága sokszor nagyon kényes és nehéz helyzetet teremt, és ez gyakorlatilag az előző ciklusban is számtalan kedvezőtlen visszhangot kiváltó határozatot eredményezett. Az egyértelmű gyakorlat kialakítása érdekében a mentelmi bizottság már eddigi rövid fennállása alatt is konzultációt folytatott alkotmányjogásszal, a legfőbb ügyésszel, a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának vezetőjével, és a jövőben az alkotmányügyi bizottsággal együtt szeretnénk javaslatot tenni egy közös állásfoglalás és az eljövendő gyakorlatot irányító ország-gyűlési határozat meghozatalára.
Az érvényben lévő jogi szabályozásból ugyanis egyértelmű, hogy a mentelmi bizottság és az Országgyűlés hatásköre csupán a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány elbírálására terjed ki, a büntetőeljárás felülbírálatára azonban nem. A mentelmi bizottság tehát nem jogosult elbírálni, hogy a megkeresésben megjelölt cselekmény bűncselekmény-e vagy sem, a nyomozati adatok, a vádirat vagy a magánindítvány megalapozott-e vagy sem. Csupán egyet jogosult vizsgálni: az eljárás politikai vagy egyéb indítékból nem veszélyezteti-e a felelősségteljes képviselői tevékenység zavartalanságát.
A mentelmi bizottság javaslata tehát nem az érintett országgyűlési képviselő büntetőjogi felelősségének a kérdésében való állásfoglalás. Szeretném rögzíteni, hogy a mentelmi jog nem egy főúri privilégium. A képviselői megbízatás, a képviselői tisztség nem büntethetőséget kizáró ok. A mentelmi jog fenntartása nem jelenti annak kinyilvánítását, hogy a képviselő ártatlan, mint ahogy a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány sem jelenti a képviselő bűnösségének a kinyilvánítását.
Ezeknek az érvényesíteni kívánt szempontoknak a figyelembevételével és a részletesen indokolt javaslatban leírtak alapján - egy tartózkodás mellett meghozott döntésével - indítványozza a mentelmi bizottság az Országgyűlésnek, hogy az adott esetben Horn Gyula képviselőtársunk mentelmi jogát ne függessze fel, tehát a mentelmi jogot tartsa fenn. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem