DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Teljes szövegű keresés

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Ház! Tisztelt Alelnök Úr! Egyetlenegy mondatot engedjenek meg nekem. Az előttünk álló kétéves folyamatban a képviselők jogállása és a mentelmi jog értelmezése nagyon is sarkalatos része lesz az alkotmányozási feladatainknak. A másik pedig az, akkor most is hangsúlyoznám, hogy az imént a bizottság egyhangú álláspontját, most pedig a bizottság szótöbbségi álláspontját fogom érvényesíteni, és nem vagyok abban a helyzetben, hogy magánvéleményemet tolmácsoljam.
Tehát, mint elnök úr is említette, a Szegedi Városi Bíróság viszonvádban előterjesztettek alapján kérte az Országgyűléstől dr. Torgyán József országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztésének megfontolását.
Az ügy előzménye, hogy Torgyán úr egy magánindítványban indított pert Siklósi András szegedi polgár ellen, azzal, hogy ő rágalmazó levelet írt róla. Siklósi András a magánindítvány egyes kitételei alapján viszonvádat emelt, és részben levéltitok-megsértéssel, részben pedig rágalmazással vádolja Torgyán József képviselőtársunkat.
A mentelmi bizottság a bírósági megkeresést '94. szeptember 7-i ülésén megtárgyalta, és meghallgatta Torgyán József képviselőtársunkat is. Képviselő úr ott előadta, hogy a levéltitok megsértéséről véleménye szerint szó sem lehet, hiszen ezt a levelet széles körben terjesztették, és neki is úgy adták át, másrészt pedig ő a magánindítványban nem tett olyan kijelentést, ami megalapozná a viszonvádat.
A mentelmi bizottság az ülésén arra az álláspontra jutott, hogy természetesen a mentelmi bizottság nem jogosult a viszonvád büntetőjogi eljárására, ám a feljelentésben foglaltak a képviselői tevékenységet zavaró, politikai jellegű zaklatásnak minősíthetők. Mindezt megerősíti az is, hogy a vélt sérelmes megállapítások nem nyilvánosságra szánt formában, hanem egy bírósághoz benyújtott magánindítványban történtek.
Ennek alapján a mentelmi bizottság szótöbbséggel indítványozza az Országgyűlésnek, hogy Torgyán József képviselőtársunk mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem