DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Kérdéséből levont következtetésével, nevezetesen azzal, hogy szükség van új sajtótörvényre, teljes egészében egyetértek. A tárcánál folynak ennek előkészületei a médiatörvényt követően. Reményeink szerint a végleges változat 1995-ben, lehetőségeink szerint az első félévben a tisztelt Ház asztalán lesz, amennyiben a kormány is egyetért vele.
Azzal a megállapításával viszont már vitatkoznom kell, hogy teljesen eszköztelen lenne az a nyilatkozó, aki ilyen, az ön által is említett helyzetbe kerül. Az eszközök sokfélék, elég széles ez az arzenál. Kétségtelen azonban, hogy ez nem nyújt elég hatékony védelmet, és meglehetősen hosszú tortúra és idegi harc vár arra, aki ily módon kíván magának elégtételt szerezni.
Szólnom kell arról, hogy maga a hatályban lévő sajtótörvény is biztosít ilyen lehetőségeket, hiszen előírja, hogy az újságíró miként használhatja fel a kapott felvilágosítást, köteles bemutatni a nyilatkozatot, amennyiben azzal a nyilatkozó nem ért egyet, köteles azt korrigálni. Lehetőség van a sajtó-helyreigazításhoz fűződő jog érvényesítésére. Személyhez fűződő jogok megsértése esetén lehetőség van nem vagyoni kártérítés érvényesítésére. Közérdekű célra fordítható bírság kiszabásának is helye lehet.
És végezetül szeretném arról is tájékoztatni, amit ön is bizonyára jól tud, hogy az Alkotmánybíróság legutóbbi döntését követően is van arra lehetőség, hogy az emberi méltóságot és becsületet sértő újságírókkal szemben büntetőjogi eszközöket is igénybe lehessen venni. Meggyőződésem azonban, hogy a jogi eszközöknél sokkal fontosabb és sokkal hatékonyabb garanciát jelenthet az újságírók lelkiismeretessége és tisztessége. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem