DR. SZABAD GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! Bauer Tamás most elhangzott szavaival szeretnék vitatkozni, nagyon röviden természetesen.
Úgy gondolom, a barátaim által elmondottak nem indokolják azt a véleményét, mintha a Magyar Demokrata Fórum, netán az ellenzék nem keresné az ésszerű és becsületes konszenzust, de jelezni szeretném, nekem az a véleményem, hogy mi nem mindenáron keressük. Vannak ennek a most vitatott törvényjavaslatnak olyan mozzanatai - a rövidség kedvéért a leglényegesebbek egyikére utalok -: a két forduló elvetése, ami rendkívül nehézzé teszi, hogy a Bauer Tamás által kívánatosnak tartott konszenzus megszülessék.
Legyen szabad felhívni a figyelmet - több oknál fogva is - egyik távollévő, magas jogi funkciót betöltő hajdani pályatársammal együtt ketten terjesztettük elő az Ellenzéki Kerekasztalon azt a javaslatot, amelyik végül is az Ellenzéki Kerekasztal mind az öt, sőt akkor több pártja részéről támogatásra talált, s amelyiknek az egyik alapeleme a kétfordulósság volt. Ne tessék tehát meglepődni azon, hogy mi nem megyünk át egy olyan oldalra, ahol a kétfordulósság elítéltetik!
Legyen szabad ezzel kapcsolatban egyetlen nagyon fontos tapasztalati érvet elmondani. Kérek egy kis - mondjuk - egyperces ráadást. (Derültség. - Az elnök bólint.)
Ha tudniillik meg tetszik vizsgálni a lezajlott magyar választásokat - köszönöm a nevetést -, egyik legfőbb jellemzőjük, amelyet az egész világ elismert mint a magyar demokrácia egyik legbiztatóbb mozzanatát, az, hogy a szélsőségek nem jutottak komolyan szóhoz. Az első fordulóban nagyon kevés mandátum sorsa dőlt el. A második fordulóban a szélsőségek amiatt nem arathattak igazán sikert, mert ki egyezett volna meg a listakapcsolások, az egyeztetések során a szélsőségekkel? Tessék, demokrácia védelmezői, ezt nagyon komolyan meggondolni!
Végül legyen szabad ilyen kemény előadások után azt mondani - szívesen fejteném ki, de nincs rá idő -, hogy én azt gondolom, minden a szavazáskor majdan jelen levő képviselő politikai jövőjében nagyon súlyos tehertételt jelenthet az, hogyha például a két forduló ellen szavaz, ha például a küszöb kérdésében nem jut el egy józan megoldáshoz, és ha az előbb elmondottak vonatkozásában nem lesz nemcsak elméleti, hanem politikai védelmezője is a demokráciának. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem