DR. KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. KUNCZE GÁBOR
DR. KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban el kell mondanom, hogy nincs tudomásunk arról, hogy a paprikamérgezésnek tömegesen halálos áldozatai lennének, mint ahogy az az ön interpellációjában is szerepel és mint ahogy most szóban is ezt a kérdést felvetette.
Jelenleg 59 fő megbetegedéséről tudunk, közülük 46 főt kezelnek kórházban. Ők a paprikamérgezés következtében betegedtek meg. Közülük ólommérgezés gyanúja 10 beteg esetében áll fenn. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem súlyos ügy mindaz, ami a paprika ügyében történt, csak nem kell nagyobbra növelni a bajt, mint amilyen az egyébként valójában.
A paprikaügy úgy pattant ki, hogy l994 áprilisában a László Kórház jelezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak, hogy ólommérgezett beteget kezelnek. Az említett szervezet a vizsgálatok során megállapította, hogy üzletben vásárolt paprikától ered a mérgezés, ezért június 27-én tett jelzést a rendőrségnek. A rendőrség június 29-én indította meg a nyomozást ebben az ügyben. Ahogy haladt előre a nyomozás, úgy jutottak egyre több információ birtokába. Július hónap folyamán egyeztetés történt a különböző érintett szervezetek között a szükséges teendőkről. Több intézkedés született ennek kapcsán. Ezek egy részével a nyilvánosság is megismerkedhetett, hiszen ennek kapcsán több felszólítás is ment a lakosságnak. Ekkor azonban az ügy még úgy tűnt, hogy magánkereskedők tevékenységével kapcsolatos és a magánkereskedelmen belül marad - ennek megfelelő intézkedések születtek meg.
A nyomozás előrehaladtával azután több személy ellen indítottak eljárást, összesen 59 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, 37 büntetőeljárást indítottak, és jelenleg is 19 fő előzetes letartóztatásban van.
Jelentős változást hozott az ügyek kezelésében, amikor egy rendőrségi kihallgatás során az egyik magánkereskedő azt vallotta, hogy nagykereskedelemben, Füszért-vállalatok felé is értékesített a mérgezett paprikából. Ez az információ szeptember 22-én jutott a kormány birtokába. Szeptember 22-én a kormány egy bizottságot hozott létre annak kivizsgálására, hogy vajon mekkora a kár. Ez a bizottság egy nap alatt azt fel tudta tárni, hogy az élelmiszertermelő vállalatok, konzervgyárak, nagy húsipari vállalatok nem érintettek minden valószínűség szerint a mérgezéssel, másrészt szeptember 23-án egy felhívást tettek közé a lakossághoz, ami jelezte, hogy itt nagyobb a mérgezés a korábban jelzetteknél, ezért kérik, hogy a lakosság a nála lévő paprikakészleteket vigye be ingyenes bevizsgálásra.
Ugyanakkor intézkedtek a tekintetben, hogy magánforgalomban a paprikának a határon történő átvitelét vagy annak a behozatalát megtiltsák, illetve az ilyen festékanyagoknak, amelyek ezeket a mérgezéseket okozzák, a behozatalát is leállították.
További új információt jelentett a múlt hét elején az, hogy a lakosság által behozott és vizsgálatra beadott paprikakészletek mintegy 10-15 százaléka bizonyult szennyezettnek, és ez az ország különböző részein volt tapasztalható. Ez megint egy új információ volt, mert ez azt jelezte, hogy lényegesen nagyobb már a kereskedelmi forgalomban kapható paprika szennyezettsége is a korábban feltételezetteknél. Ezért döntött úgy a kormányzat, hogy haladéktalanul be kell vonni a kereskedelemben lévő paprikát. Az ehhez szükséges intézkedéseket megtették a múlt héten, illetve intézkedtek a tekintetben, hogy így a forgalomból kivont paprikamennyiség helyettesítésére a lehetséges legrövidebb időn belül megfelelő minőségű és most már ellenőrzött minőségű áru kerülhessen. Ebben a körben természetesen azok esetében, akik számlával tudják igazolni a paprika beszerzését, a kártalanításra sor fog kerülni.
(15.50)
Igaza van a képviselő úrnak: a kereskedők egy jelentős részének és az országnak is jelentős károkat okozhat esetleg ez a mérgezési sorozat, még akkor is, ha az élelmiszeriparunk nem érintett, és még akkor is, ha az exportra kerülő paprika egyébként nem mérgezett. Úgy gondolom azonban, hogy ezért a felelősséget azok viselik, akiket itt majd felelősségre fognak vonni, és mindnyájunk felelőssége - mármint akik ebben az országban laknak -, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő. Itt néhány ezer, tízezer vagy százezer forint haszon kedvéért megmérgezik egymást honfitársaink - én ezt egész egyszerűen tűrhetetlennek tartom.
Amikor a felhívások napvilágot láttak, tovább folyt a festékanyagok keverése, tovább folyt a paprika kereskedelembe történő behozatala, tovább folyt a mérgezés, ezért volt szükség ezekre a radikális és drasztikus intézkedésekre. Ennek az egésznek az árát pedig mindnyájan kénytelenek leszünk majd a későbbiek során megfizetni - amit én sajnálatosnak tartok. Úgy gondolom,... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ...ezek nélkül a határozott intézkedések nélkül nem lehetett ezt a problémát kezelni, és ehhez kérem képviselőtársaim megértését és támogatását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem