DR. MÉSZÁROS GYULA

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS GYULA
DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A kárpótlási földárverések első üteme - kivéve a bírósági szakaszban lévőket - gyakorlatilag befejeződött. Gazdára talált mintegy 2,4 millió hektár terület, 43,7 millió aranykorona értékben. Ezeket a földeket gazdáik már elkezdték művelni - igaz, a pontos kimérés és tulajdonbejegyzés a legtöbb helyen még várat magára.
Az úgynevezett második ütem, vagyis a 20 százaléknyi tartalék földalap előkészítése nagyrészt megtörtént. Ezek főleg állami gazdasági és állami tartalékterületek, amelyek területe mintegy 204 ezer hektár, 2,3 millió aranykorona értékben. A tervek és az ígéretek szerint ezen területek ez év őszén kerülnének árverésre.
Az új kormány működése óta egyre kevesebb szó esik a folytatásról. A kárpótlási és földhivatalok működése - anyagi erőforrások hiányában - egyre bizonytalanabb, amint arról a pótköltségvetés vitájában tegnap már beszéltem. Miniszter úr az egyik Pest megyei értekezleten úgy nyilatkozott, hogy az idén már nem kerül sor ezen földterületek árverésére, mert a pótlólag beadott kárpótlási igények elbírálását is meg kell várni, sőt talán még ezután megalkotandó kárpótlási törvényeket is. Mintha nemcsak a pénz, hanem a politikai akarat is hiányozna a földárverések folytatásához. Hogy mi az igazság ebben a kérdésben, erre kérem tisztelt miniszter úr megnyugtató válaszát. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem