DR. JÁNOSI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY művelődési és közoktatási államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnálom, hogy erre a párbeszédre az interpellációs időkeretben kerül sor, nem pedig - a pótköltségvetés vitájához kapcsolódva - a kulturális, a költségvetési vagy az emberi jogi bizottság ülésén. Azért is sajnálom ezt, mert ott talán közösen sikerült volna más megoldást is találnunk, mint amit most az interpellációra adott válaszom végén el fogok mondani.
A kérdés - amit az interpelláció érint - a pótköltségvetéshez tartozik. Ahhoz a pótköltségvetéshez, amelynek vitája jelen pillanatban is zajlik, és amelyben mindenkinek joga van felszólalni, elmondani a véleményét és megfogalmazni módosító javaslatait. Képviselő asszony ennek hiányában fordult interpellációval a művelődési miniszterhez, így most nincs más lehetőségünk, mint hogy gyakorlatilag felfüggesztjük az interpellációs napirendet és egy rövid időre megnyitjuk a pótköltségvetés vitáját.
Szeretném eloszlatni azt a látszatot, ami az interpelláció nyomán keletkezhet a gyanútlan kívülállóban. Az interpellációból ugyanis úgy tűnik, mintha mindössze 10 millió forint állna rendelkezésre a költségvetésben a hazai etnikai kisebbségek támogatására. Valójában ennél sokkal többről van szó. Sokkal többről, hiszen a költségvetés 162 millió forintos egyéb támogatást is tartalmaz a kisebbségek oktatására és közművelődési tevékenységére, ezek támogatására. Ezeket csak nagyon kis mértékben érintette az elvonás, az átlagos mértékhez képest jóval alacsonyabban. Így továbbra is rendelkezésre áll 152 millió forint, amellyel támogatni lehet a hazai kisebbségek oktatását és kultúráját.
Ezt azért is hangsúlyoznom kell, mert - a kérdés egy másik részére válaszolva - szeretném leszögezni, hogy a tárca fontosnak tartja ezt a területet, fontosnak tartja, hogy a jövőben is külön támogatási keret álljon rendelkezésre az oktatási, könyvkiadási és kulturális tevékenységre a hazai kisebbségek esetében.
(14.50)
Nem szeretném azonban megkerülni a konkrét választ sem. A művelődési tárca ez évi költségvetésében valóban 10 millió forint szerepelt a magyarországi kisebbségi anyanyelvi irodalmi művek támogatására. Ez az összeg a szükségletekhez mérten igen csekély mértékű támogatás volt, tudniillik a kisebbségi törvény elfogadása óta 13 kisebbségi csoport igényeit kellene kielégíteni. Éppen ezért a tárca további erőforrásokat is mozgósított hivatalba lépése után azért, hogy a cigány irodalmi művek támogatását meg tudja oldani, így további erőforrásokat csoportosítottunk át erre a területre.
A fejezet pótköltségvetési elvonásának kezdeményezésére közvetlenül az után került sor, hogy azt a nemzetiségi szerkesztői tanács már felosztotta. A pénz elvonása tehát elvi kötelezettségvállalás kibocsátása után történt meg. Emiatt, továbbá amiatt, hogy a tárca komolyan átérzi azt a veszélyt, ami a kisebbségi támogatásra szánt pénzösszegek elvonásából származhat, úgy döntött, hogy az irodalmi tevékenység támogatását az MKM a már elfogadott pályázatok részére más forrásokból biztosítani fogja, anélkül, hogy ezzel megsértené a jelenleg érvényes pénzügyi szabályokat. További források bevonásával tehát pótolni lehet azt a kiesést, amit itt nem a 10 millió forint elvonása, hanem további pénzeszközök is jelentenek.
Ezért kérem a képviselő asszonyt, és kérem a tisztelt Házat, hogy a választ fogadja el. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem