DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház!... (Derültség, közbeszólások: Asszony!)... Elnök Asszony, elnézést. A beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatos morális kifogásainkról már többen szóltak itt a Házban, de elfogadásával szemben jogi aggályok is felmerülnek.
A Magyar Köztársaság alkotmányának 70. §-a (1) bekezdése szerint minden állampolgár köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelően a közterhekhez hozzájárulni. Ennek az alkotmányos kötelezettségnek a teljesítését hivatott szolgálni a büntető törvénykönyv 310. §-a, mely büntetni rendeli az adó- és társadalombiztosítási csalást.
E törvénybeli tényállás nemcsak azt tekinti a bűncselekmény elkövetőjének, aki magatartásával az adóbevételt, illetve a társadalombiztosítás járulékbevételének összegét csökkenti, hanem azt is, aki megtévesztő magatartásával a járulék behajtását jelentősen késlelteti vagy megakadályozza. A jogalkotó tehát szankcionálni kívánt minden olyan magatartást, mely a közterhekhez való hozzájárulás alkotmányos követelményét csorbítja.
A beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatban felmerülhet tehát, hogy sérti az alkotmányt. Aggályos amiatt is, mert ha az adós a törvényjavaslatnak megfelelően, az ott meghatározott ideig befizeti tartozását, ezzel mintegy elismerve az adó- és társadalombiztosítási összegek befizetésének eddigi eltitkolását, elhalasztását, mégis mentesül ennek jogkövetkezményei alól.
Tehát a törvényjavaslat elfogadása azt a képzetet erősíti az állampolgárokban, hogyha egyszer elengedik tartozásukat, akkor az előfordulhat még egyszer, ha egyszer nem kap büntetést a bűncselekmény elkövetéséért, máskor is mentesülhet alóla. Ennek következményei pedig beláthatatlanok. Könnyen lehet, hogy az önkéntes jogkövetés fellazulása társadalmi méretekben és hosszú távon többszörös kárt okoz, mint amennyit a költségvetési haszon rövid távon eredményezhet a törvényjavaslat elfogadása esetén.
Kérem képviselőtársaimat, vessék össze ezt a két tényt, mérlegeljék a helyzetet, és döntsenek a törvényjavaslat ellen. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem