DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm az elismerő tapsot az MSZP, a kormányzati oldalról.
Engedjék meg, hogy a közelmúltban az Új Magyarországban megjelent azon hírrel kapcsolatban fejtsem ki a Független Kisgazdapárt és a magyar vidék aggodalmát, miszerint egyesek helyénvalónak látnák a termőföld idegen kézre adását.
Én úgy gondolom, hogy aki visszaemlékszik a földtörvény benyújtása előtti politikai vitákra, arra a kétségbeesésre, amellyel az egész ország lakossága megmozdult a földtulajdon idegen kézre adása ellen, annak nem kell különösképpen indokolnom, hogy milyen nyugtalanságot váltott ki most ez a hír nemcsak a magyar vidékben, hanem minden hazáját szerető magyarban. Miért?
A privatizált gyárak esetében lényegében bérmunkás helyzetbe került a magyar munkásság. Azzal, hogy az élelmiszeripar 70-80 százaléka idegen kézre került, megbénult az élelmiszeripar, illetőleg adott esetben olyan helyzetbe került, amikor a kritikus helyzet elkövetkezvén, megbénulhat a magyarság számára az élelmiszeripar. A 20-30 százalék maradvány a lényegét tekintve ugyancsak teljes egészében áll, hiszen elkezdték a felszámolást, ami tulajdonképpen egy burkolt privatizáció. Ha ehhez most a termőföld is idegen kézre kerülhet, akkor higgyék el, minden túlzás nélkül állítom, cselédsorba kerül a magyarság. Tehát itt az a pont, ahol a Független Kisgazdapárt országos elnökeként és frakcióvezetőjeként ki kell jelentenem, a Független Kisgazdapárt semmilyen körülmények között nem venne tudomásul egy ilyen helyzetet. Ebben az esetben népszavazást kezdeményezne, és az ország lakosságát mozgósítaná a magyarság gyökerét elszabdaló törekvések megakadályozása érdekében.
Tessék tudomásul venni, hogy a földtulajdon nemzetmegtartó erő, ahhoz hozzányúlni nem lehet.
A felszólalás aktualitását az Új Magyarország 1994. október elsejei cikke adja, amely "MDF-SZDSZ egyetértés a külföldi földtulajdonlásról" címszó alatt jelent meg, és úgy tudom, hogy két nappal ezelőtt a lényegét tekintve megismételte Raskó Györggyel mindazt, ami a cikkben található.
Juhász Pál nem egyszerűen mint Juhász Pál - és ezért kértem szót -, hanem az SZDSZ szakértőjeként fejtette ki, hogy bizonyos, szerinte garanciálisnak látszó feltételek teljesülése esetén, akár száz százalékos külföldi tulajdonlást is lehetőnek lát a termőföldek esetében. Sőt, nemcsak egyszerűen lehetőséget lát erre, hanem ezt kívánatosnak is jelezte.
Raskó György továbbment ezen. Olyan kifejezést használt, ami végül is a kisgazdapárt frakcióját a napirenden kívüli felszólalásra ösztökélte.
Raskó György kijelentette, hogy végre szakítani kellene az "édes magyar föld" elképzeléssel. Adjuk idegen kézre az édes magyar földet.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának elnökeként kijelentem, hogy mi az ilyen megközelítést nemzetellenes bűntettnek tekintjük, tiltakozunk az ellen, hogy az édes magyar földről ilyen hangon merjen bárki nyilatkozni.
A Független Kisgazdapárt megfelelő eljárást fog kezdeményezni Raskó Györggyel szemben, mert úgy gondoljuk, hogy az édes magyar földhöz senki hozzá nem nyúlhat. (Zaj.)
Engedje meg Raskó György, hogy kijelentsem a Kisgazdapárt nevében: mi az édes magyar földben szeretnénk nyugodni és nem engedjük, hogy ő idegeneknek adja. Köszönjük a türelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem