DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Köszönöm a méltányos kérdést, a válasz hasonlóan méltányos lesz. A tendenciák az elmúlt hónapok erőfeszítései nyomán javulnak. A két hónappal ezelőtt megkezdett erőteljes hátralékbehajtási akció eddigi eredménye 16 milliárd hátralékcsökkenés, és nagyon remélem, hogy az év végéig ez túl fogja lépni a 20 milliárd forintot. Ez lehetővé fogja tenni, hogy az eredetileg tervezett központi adóbevételek, ha eltérő összetételben is az eredeti tervhez képest, de teljesüljenek.
Bár nem kért számokat, azért információként elmondom, hogy az első kilenc hónapban az eredetileg tervezett előirányzatok 69,2 százaléka folyt be. Vannak erőteljes eltérések, a vámbevételek már meghaladták a tervezettet, míg például a társasági adó, az illetékbevételek, a fogyasztási adóbevételek messze elmaradnak az időarányos résztől.
(14.20)
Az áfa-visszatérítésnél vannak fennakadások elsősorban a felülvizsgálatok miatt, nem pedig az adóhivatal pénzforgalmi halasztásai miatt. Harminc nap az átlagos visszatérítési idő, ez sok, ezen gyorsítani akarunk. De miután rendkívül sok az áfa-visszatérítéssel kapcsolatos visszaélésnek a konkrét gyanúja, sőt nemcsak a gyanúja, hanem a felülvizsgálatok rendkívül sok esetben állapítanak meg indokolatlan visszatérítési igényeket, ezért a hivatal egyelőre - nagyon helyesen - nem tud eltekinteni az alapos felülvizsgálatoktól. Tehát mindent összevetve, a behajtási munka javul, ez a 16 milliárd nagyon jelentős tétel, a visszaigénylésnél egyelőre - az erőteljes felülvizsgálatok miatt - sajnos még egy átlagos harmincnapos átfutási idő tapasztalható. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem