DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Konkrét kérdéseinek sorrendjében fogok válaszolni. Az első állítása: az államigazgatásban történt elbocsátások mértéke messze meghaladja azt az arányt, amelyet egy kormányváltozás indokol. A minisztériumi, kormányzati igazgatásban hétezer fő dolgozik, a kormányváltozás kapcsán 123 cserére került sor, beleértve a minisztereket, államtitkárokat, címzetes államtitkárokat. Ez 1,8 százalék. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(Sasvári Szilárdot dr. Kávássy Sándor váltja fel a jegyzői székben)
(16.10)
Második tétel: politikai szempontok alapján összeállított új vezetőgarnitúra kinevezésének végrehajtását követeli erőteljes nyomással az ÁV Rt. volt vezetése részéről. 1994. július 1-jétől szeptember 30-áig, tehát ez alatt a három hónap alatt, amióta a kormány működik, az ÁVÜ és az ÁV Rt.-hez tartozó társaságok tisztségviselői állományában, beleértve az igazgatótanácsokat, felügyelő bizottságokat és a topmenedzsereket, 91 fő cseréjére került sor. Az első fél évben, az önök működése alatt 1207 fő cserélődött. (Nagy taps a bal oldalon.)
Mélyen egyetértek képviselő úrnak azzal az igényével - és ezt csak megerősíteni tudom -, hogy a kinevezéseknél a politikai kritériumokat mellőzzék, a kinevezés szempontjait csakis a szaktudás és a tehetség határozza meg - igen, ezért kell változtatásokat végrehajtani. (Derültség és nagy taps a bal oldalon.)
Bár képviselő úr interpellációja mindenfajta politikai tapintat kötelezettsége alól felmentene, mégsem fogok visszaélni ezzel a helyzettel, de azért elmondom - és erről ön nyilván jól tud, hiszen annak a kormánynak a tagja volt, amelynek idejében ezek a döntések megszülettek -, hogy az egykori MDF és részben a MIÉP, részben az önök soraiban ma is ott ülő képviselői közül ebben a pillanatban, mind a mai napig állami tulajdonú, többségű társaságok igazgatótanácsaiban, felügyelő bizottságaiban összesen 68 volt és jelenlegi országgyűlési képviselő foglal helyet. Közülük... (Moraj a jobb oldalon. - Dr. Kónya Imre: És hány MSZP-s?!)... közülük... (Közbekiáltás középről: Halljuk a névsort!).., nagyon szívesen, ha lenne rá időnk, felolvasnám ezt a névsort, itt van a kezemben. (Nagy zaj. - Közbekiáltások: Meghallgatjuk!) Meghallgatják? Kérem szépen! (Derültség. - Nagy taps a bal oldalon.) Megkérdezem az elnök asszonyt, kapok-e plusz három percet... (Nagy zaj. - Közbekiáltások: Igen! - Dr. Torgyán József: Megszavazzuk!) De leegyszerűsítjük a helyzetet... (Dr. Torgyán József: Nem kell!).., miként az előbb megígértem egy adótájékoztató kapcsán, minden országgyűlési képviselőnek a listát tételesen el fogjuk... (Nagy zaj. - Közbekiáltások: Most! Most!) Elnök asszony...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem