DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Most csak azért jöttem fel a szónoki emelvényre, mert azt hiszem, ennek a ciklusnak a történetében először fordul elő, hogy maradéktalanul dicsérek egy törvényt, egy előterjesztést... (Derültség.) Ez egy olyan különleges alkalom, amit nem szerettem volna elmulasztani, hiszen a politikai tisztesség megkívánja tőlünk, hogy a kritika mellett az elismerés szavait is elmondjuk, ha arra az előterjesztők okot szolgáltatnak.
Úgy gondoljuk, európai integrációs törekvéseink kötelezővé teszik számunkra az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény és az ahhoz tartozó nyolc kiegészítő jegyzőkönyv - amelyet röviden csak egyezménynek szoktunk nevezni - alkalmazását és elfogadását, amelynek hazai jogunkba való beépítése európai integrációs törekvéseinket biztosítják, lendítik előre.
A fogházfenyítés bírósági felülvizsgálatáról szóló törvény valóban egy olyan európai jogállami rendelkezés, amely kapcsán - jogrendünkbe bevezetve - elmondhatjuk, hogy egy új korszak nyílik meg egész jogrendünkben, hiszen az elmúlt évtizedekben ez az intézményrendszer elképzelhetetlen lett volna. Ez egy valódi európai jogállami intézmény, amely ráadásul figyelemmel van a rendkívüli helyzetre is. Tehát a fogházfenyítéssel fenyegetett személy panaszára egy olyan gyorsított eljárás indul meg, amely az ügynek soron kívüli elbírálását írja elő. Ennek következtében a jogállamiság követelményei többszörösen is, szembeötlően megvalósulnak.
Nagyon helyes a Tímár György frakciótársunk által felvetett kezdeményezés, miszerint gondolni kellene a jogállami követelményeknek megfelelő felülvizsgálat eredményessége esetén bekövetkező időre is, és valóban célszerű lenne az európai gondolkodáshoz egy olyan intézménnyel hozzájárulni, hogy ebben az esetben kötelező legyen a más alakulathoz való áthelyezés, mert a kicsinyes bosszútól való megvédés lehetősége másként nem képzelhető el. A Független Kisgazdapárt ezt a módosító indítványt be fogja terjeszteni, és remélem, hogy az igen tisztelt Ház egyet fog érteni ezzel az előterjesztéssel.
Mi a beterjesztett törvényjavaslatot meg fogjuk szavazni, azt helyesnek tartjuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem