DR. TÍMÁR GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. TÍMÁR GYÖRGY
DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Ház! A fogságfenyítés felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat legjobb meggyőződésem szerint igazi közelítés az európai jogbiztonság felé.
(18.50)
Valóban, általánossá kell tenni hazánkban azt, hogy ha valakit bármilyen eljárás alá vonnak, akkor az a személy, aki vele közvetlen kapcsolatban van vagy aki közvetlen felettese, ne hozhasson vele szemben végleges elmarasztaló határozatot, bármi is legyen az az ügy, vagy bárki is az illető, vagy bármilyen szolgálati vagy egyéb viszonyban állnak. Ez hozzátartozik az alapvető emberi jogok garanciális érvényesítéséhez.
Egyetlenegy érdemi hozzáfűznivalóm van a javaslathoz. Sajnos, miután pillanatnyilag távol van az érintett honvédelmi tárca vezetése, csak üzenni tudok nekik, hogy célszerűnek tartanám annak a kérdéskörnek a megvizsgálását, hogy abban az esetben, ha a bíróság, a bíró felmenti az eljárás alá vont kiskatonát - vagy akiről szó van -, akkor ebben az esetben nem lenne-e célszerű az ilyen felmentett személyt más körzetbe, más közegbe áthelyezni, egyszerűen azért, mert itt élő emberekről van szó, és nem lehet eleve kizárni annak a hátrányos pszichikai következményét, ha egy parancsnok, egy fenyítést kiszabó a beosztottjával kapcsolatosan olyan "orrot" kap - elnézést ezért a pongyola kifejezésért -, hogy az ő döntése nem megalapozott. Furcsa viszony fog kialakulni a kiskatona és a parancsnoka között! Tehát a későbbi nemkívánatos problémák megelőzése végett, és nem feltételezve semmilyen szándékos turpisságot, de célszerű lenne az ilyen kiskatonát vagy tisztest - vagy nevezzük akárhogy - áttenni egy másik alakulathoz, más parancsnok hatáskörébe osztani az elmondottak miatt.
Ettől eltekintve a javaslatot minden tekintetben európainak és tiszteletreméltónak tartom. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem