NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem a hajdúnánási református iskola átadása körüli és az ehhez hasonló önkormányzati döntésekre vonatkozik. Az elmúlt hetekben a sajtóból megtudhattuk, hogy Hajdúnánáson öt általános iskola működik, amiből a 2. számút még 1938-ban építette a református egyház, majd 1948-ban államosították. A '92. évi, egyházi ingatlanokról szóló törvény alapján az iskolát - megfelelő igény esetén - vissza kell adni az egyháznak. Ez 1994. július 15-én meg is történt, mivel igényét az egyház már korábban, '91-ben jelezte. A döntésbe azonban egyesek nem tudtak belenyugodni. A helyzet "fokozódott" folyó hó, 1994. november elejére. Harmadikán közmeghallgatás volt, és 333 szülőnek az iskola átadását ellenző beadványa alapján az önkormányzat november 10-én megváltoztatta a döntését. A döntés az lett, hogy mégsem adja át az egyháznak az iskolát az önkormányzat.
(14.40)
Azóta a gyermekek és a szülők körében a vallásháborúkat idéző, Dabas-sárit is megszégyenítő félelem, ellenségeskedés és köpködés ütötte fel a fejét. (Derültség.)
Az egyház defenzívába szorult, három nap alatt 1061 aláírást gyűjtöttek az iskola mellett. Állja a sarat az egyház, mert 6000 fizető egyháztag áll mögötte, és a közmegbecsülés. A "rettegett" lelkészpár 400 hittanost tanít, az országban elsőként vezették be az óvodai hittant, és a 2. számú iskolában az alsó öt osztály 80 százaléka is jár hittanra.
Miniszter Úr! Kérdezem öntől mint az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó minisztertől, jogszerűnek és kifogásolhatatlannak tartja-e az önkormányzat döntését, s lát-e valamilyen kiutat ebből és az ehhez hasonló, meglehetősen kényelmetlen helyzetekből.
Kérem a válaszát! (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem