KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Én általában nem nézem jó szemmel, ha a köpködés felüti a fejét, (Derültség.) és szükségesnek tartom, hogy ilyenkor valóban tegyünk valamit.
A hivatkozott ügyben fontos az a történeti áttekintés, melyet képviselő úr nyújtott. Azt kell mondanom, hogy a református egyház igénye jogos, a hivatkozott törvény szerint az önkormányzatnak valóban vissza kell adni ezt az épületet a református egyháznak; a református egyháznak ezt vissza kell kapnia.
A kérdés már csak az, hogy mikor történjen meg ez a bizonyos átadás. Az önkormányzat korábban valóban hozott egy döntést az iskola átadásáról, ezután 333 szülő petíciót nyújtott be, közmeghallgatás volt, az önkormányzat természetesen a református egyház képviselőit is meghallgatta, és újabb döntésével megváltozatta korábbi döntését, mert úgy ítéli meg, hogy az egyház nem készült fel ennek az iskolának a működtetésére. Hivatkoznék az 1993-ban elfogadott közoktatási törvényre, amely szerint a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő nevelési, oktatási intézmény tulajdoni vagy fenntartói jogát akkor engedi át a világnézeti alapon szerveződő fenntartónak, ha a tanulóknak, a szülőknek az nem jelent aránytalan terhet.
Ez természetesen vitatható, azonban a kérdés most - a kérdés, ugye, ma hangzott el - jogszerűnek tűnik ugyan, de az átadásnak a későbbiek során meg kell történnie, egyébként pedig a Belügyminisztérium vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy az önkormányzat döntése valóban mindenben megfelelt-e a vonatkozó törvényi előírásoknak. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem