DÖGEI IMRE

Teljes szövegű keresés

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm szépen a figyelmeztetést. Engem negyven éve állandóan figyelmeztetnek, és itt vagyok. Még most is elbírom a figyelmeztetést természetesen. De amit el akarok mondani, az mindenképpen ennek a függvényéhez tartozik. Előrebocsátottam: abban az időben, ami a rendelkezésemre áll, nem parag-rafusokkal fogom ostromolni önöket, önök ezt jobban tudják, mint én. Én viszont azokat a tényeket mondom, amiket a falun tapasztalok.
Mélyen tisztelt hölgyeim és uraim, képviselőtársaim, a részaránytulajdonnál a vagyonnevesítéssel bizony probléma van a szövetkezetekben. A szövetkezeti törvényben, ami itt megszavazásra kerül - s nagyon bízom benne, hogy végre lesz egy eredeti szövetkezeti törvényünk is -, s abba ez mindenképpen belekerül, és ennek a célnak megfelelően mondtam, hogy mit akarok.
A magyar paraszt 1959-ben erőszakkal került a termelőszövetkezetbe, a tagok sorába, tehát így alakultak a szövetkezetek. Az a szövetkezet, amiről én beszélek, olyan legyen, hogy például egy szarvasmarha-telep felállításánál legyen figyelembe véve a minőség és természetesen a mennyiség. Én nem tudom sokáig tűrni azt, hogy ide Hollandiából hozzanak tejet és tejterméket. Én már voltam Hollandiában, s örömmel láttam, hogy szarvasmarhák legelnek a mezőn, és megállapítottam, hogy Hollandiában - most egy profán dolgot mondok - több a szarvasmarha, mint nálunk a tojó tyúk. Elnézést, ha százezer darabot tévedek; de nem sokat tévedek.
Nézzék el nekem, hogy szíves jóindulatukat igénybe vettem mondandómmal. Legközelebb nyilván olyan adatokkal fogok önök elé jönni, amelyek megcáfolhatatlanok. Ezt mindenképpen szükségesnek tartottam a mélyen tisztelt képviselő uraknak elmondani.
Nem vagyok szövetkezetellenes. Még MSZP-ellenes sem vagyok nagyon. (Taps.) Nagyon jól tudják önök is, s ezt is hadd mondjam el - köszönöm a tapsot -, hogy ennek élő bizonyítéka, hogy 1994. augusztus 20-án a földművelésügyi miniszter urat hívtuk meg első munkanapján Törökszentmiklósra. Tessék elhinni! És kezébe is adtuk a kaszát, de nem vette igénybe, én vágtam helyette az első rendet. Tehát van akaratunk együtt dolgozni, van akaratunk a véleményünket megvalósítani. S hogy azt találtam mondani - és nem tudom visszavonni -, hogy a mezőgazdaságot ez a nem tudom milyen intézkedés ne használja tovább itatóspapírnak, azt hiszem, ezzel mindenki egyetért.
Köszönöm a türelmüket, hogy meghallgattak, és elnézést kérek, hogy önöket talán untattam ezekkel a számadatokkal. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem