DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Jó, akkor, elnök úr, az én társaim ezt le fogják vonni a saját felszólalásukból a televíziós közvetítések alkalmával. (Derültség, zaj.)
Akkor legyen szabad szűkítve mégis egy-két olyan tényre még felhívnom a figyelmet, ami mellett nem lehet elmenni. Kihagyom felszólalásomnak a honvédelemre vonatkozó részét. Nagyon fájlalom, mert keveselljük. De legyen szabad rámutatnom arra - nagyon röviden, és elnök úr intencióit figyelembe véve-, hogy sajnos a helyi önkormányzatok támogatása is csökken. Mert igaz ugyan, hogy abszolút értékben bizonyos növekedés van, a reálértéket tekintve azonban az önkormányzatokat nagyon is kínosan fogja érinteni a támogatás mértékének csökkentése. Súlyos gondokat fog jelenteni a tömegében rohamosan növekvő szociális igények kielégítésénél.
Igen jelentős mértékben, két és félszeresére növekedett a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok kiadása, amikor restrikciós politikát hirdet a kormányzat. Ez egy olyan indokolatlan és jelentős növekedés, amelyet nem lehet tudomásul venni, amikor a legrászorultabb társadalmi rétegeket olyannyira megszorítják. Nagyon nagy mértékben, több mint tízszeresére növelték az általános tartalék mértékét. Ilyen mérvű tartaléknövelés biztos jele annak - a Független Kisgazdapárt megítélése szerint -, hogy a kormány maga sem bízik a költségvetés helyességében. Ezért mi úgy gondoljuk, már előre rögzíteni kellene, hogy pótköltségvetést nem lehet benyújtani '95-ben, mert ahol tízszeres az általános tartalék mértéke, ott pótköltségvetést már ne terjesszen be senki.
A rendkívüli kiadások nagyságának háromszorosra való növelése pedig szintén olyan tartalékképzési igényeket takar, amely a Pénzügyminisztérium mozgásterének növelését hivatalból jogosult elősegíteni.
És végül, befejezésként, ismételten mondom, hadd hagyjam akkor ki a gazdaságpolitikai elképzelések összefoglalásának zömét. De mégis rá kell arra mutatnom, hogy a kormány a költségvetési csomagjában újdonságként próbálta feltüntetni gazdaságpolitikai elképzeléseinek összefoglalását. A mi megállapításunk szerint ezek csak óhajokat fejeznek ki, nem gazdasági-társadalmi realitásokra támaszkodó, piactervezésen és gazdaságtervezésen alapuló konkrétumok. Hogy mennyire így van, a feladatok címszó alatt olyan általánosságokra hivatkoznak, mint a versenyképességet széles értelemben szinten tartó árfolyampolitika, deviza belföldiek hitelfelvételénél és külföldiek ingatlanműveleteinél, a liberalizálódás lehetősége. Tehát általános megjelöléseket tartalmaz, nem konkrét tényeket.
És végül tessék nekem megengedni, hogy akkor, amikor a költségvetéssel kapcsolatos kritikánkat befejezem, már most a kisgazdapárt nevében kijelentsem: egyértelmű, hogy ennek az elrontott költségvetésnek a következtében nőni fog az infláció, nőni fog a munkanélküliség...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem