DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Nem tudom, ki hogy van vele, a magam részéről mindig fejcsóválva és furcsállkodva hallgatom, amikor a Nyugatiban vagy más központi pályaudvarokon úgy adnak menetrendi tájékoztatást, hogy az egykor hozzánk tartozott városokat csupán mai hivatalos nevükön mondják be, valahogy így: gyorsvonat Budapest-Szolnok-Püspökladány-Oradeára 15 órakor indul. Nem tudom, nem értem, miért nem lehet Oradeát Nagyváradnak mondani, vagy ha már mindenáron internacionalisták akarunk lenni, Nagyvárad-Oradea névkettőzéssel beolvasni.
Azt mondják, nemzetközi megállapodás tiltja, illetve írja elő a kifogásolt eljárást. Hitem szerint minden megállapodásnál, nemzetközi szerződésnél magasabb fórum a józan ész és a jó ízlés. A józan ész pedig azt diktálja, amit e tárgyban a névhasználat kérdéséről Niederhauser Emil akadémikus fejt ki a História hasábjain: "Mindenki a maga nyelvén" - szögezi le elvi álláspontként. Majd így folytatja: "Magyar nyelven mindig a megfelelő magyar névalakot használni, más nyelven az annak megfelelőt, teljesen függetlenül attól, hol fekszik ma az illető helység, illetve milyen szuverenitás alatt."
Miért nem lehet hát a józan ész szavára hallgatni? Miért kell avítt, életidegen, végeredményében komikus és ízetlen szabályokat erőszakolni akkor is, ha netán nemzetközi szerződés vagy megállapodás írja elő, illetve miért kell ostoba nemzetközi szerződéseket kötni? Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem