DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az adózás rendjéről szóló törvény beterjesztett módosításait áttanulmányozva megállapíthatjuk, hogy a változtatások két nagy csoportba sorolhatók. Egyrészt egyszerűsítik az adózók nyilvántartási, jelentési, összefoglalóan: adminisztrációs kötelezettségeit.
(9.20)
Másrészt szigorítják a fizetési könnyítés szabályait az adófizetési fegyelem javítása érdekében. Azt hiszem, e két fő céllal valamennyien egyetérthetünk, legfeljebb a megoldás módjain folytathatunk vitákat. Úgy mint országgyűlési képviselő, de úgy is mint vállalkozó csak egyetértéssel szólhatok a tervezett változtatások mindkét csoportjáról. Ideje volt már megszüntetni az induló vállalkozások várható adóbejelentési kötelezettségét, hisz ez eddig is csak egy papír feleslegesnek tartott kitöltésében nyilvánult meg, tényleges adóbevételt nem biztosított, ugyanakkor a jelentési kötelezettség elmulasztása lehetőséget adott az adóhivatal szigorúságától függően rendbírság kiszabására.
Az áfa havi bevallási rendszerét is célszerű volt módosítani, hiszen az eddigi óriási mennyiségű bevallási nyomtatás kitöltését, beadását és feldolgozását tette szükségessé, azonban a visszaélések csökkentésében nem sok eredményt hozott. Helyeslem a negyedéves bevallási rendszerre való átállást, azonban bizonyos kisforgalmú vállalkozások esetében még ez a negyedéves gyakoriság is túlzó lehet. Érdemes bizonyos körben ennek ritkítását is meggondolni.
Ugyancsak meggondolásra érdemesnek tartom, hogy havonta történő adóbevallás adásához ne csak kérelemre az adóhatóság hozzájárulása alapján legyen lehetőség, hanem ha egy adóalany vállalja az ezzel járó többletterhet, akkor azt tehesse meg, és ne kelljen ezt kérelmeznie, az adóhatóságnak pedig hozzájárulnia.
Időszerű és fontos változtatásnak tartom a társasági adóalanyok kétszeri bevallási kötelezettségének megszüntetését, hisz így kerülünk egyre közelebb és egyre inkább összhangba a számviteli törvényben rögzített beszámolókészítési kötelezettséggel. Ugyanakkor a februári bevallás kitöltését csak komolytalan többletkötelezettségnek tekintettük már 1994. évben is.
Hasonlóan könnyítést és költségmegtakarítást jelent, túl a szektorsemlegességre való utaláson, az egyéni vállalkozókra vonatkozó kifizetői adószolgáltatási kötelezettség eltörlése. Ezen egyszerűsítő, adminisztrációs terheket csökkentő megoldások mind az adózóknál, mind az adóhatóságnál csökkentik a munkaterheket, így áttekinthetőbbé és eredményesebbé is teheti az adóhatósági ellenőrzést.
A fizetési könnyítések szigorítása, az adófizetési fegyelem javítása érdekében a változtatások második csoportja egyrészt pontosítja a fizetési halasztás és részletfizetés engedélyezésének feltételrendszerét, másrészt megszünteti azt a korábbi lehetőséget, hogy a kérelem elbírálásáig nem számoltak fel pótlékot, így érdemes volt fizetési könnyítést kérni, hiszen ezzel időt és ennek révén pótlékot lehetett nyerni. A javaslat elfogadása esetén a fizetési kedvezmény megadásakor is fizetni kell a pótlékot, bár fele annyi mértékben, mint az engedély nélkül késedelmesen fizetőknek. Ezzel együtt fontos szabálynak tartom azt is, hogy magánszemély kérésére szigorú feltételek teljesülése esetén az adóhatóság mérsékelheti az adózó adó-, bírság- vagy pótléktartozását is.
Fontos változás az adóbevételek beszedhetőségének javítása érdekében az adótartozást biztosító jelzálogjog bejegyzése az ingatlannyilvántartásba. Ha az adótartozást a földhivatali nyilvántartásokban is bejegyzett biztosíték védi, nem fordulhat elő az az elmúlt években nem ritka eset, hogy adótartozásukról szándékosan megfeledkezve, azt maguk mögött hagyva még ingatlanjaikat is pénzzé tudták tenni az országunkból szélsebesen távozó szélhámosok, az ingatlanból befolyó bevételüket is konvertibilis pénznemben külföldre utalva. A végrehajtás megakadályozását a jövőben nem lehet elérni egymást követően benyújtott fizetési könnyítés iránti kérelmekkel, eddig ugyanis ezek elbírálásáig a végrehajtás szünetelt.
Fontos pontosításnak tartom a 11. §-ban érintett termékimportot terhelő általános forgalmi adó adólevonási jogának meghatározását. Úgy gondolom azonban, hogy az indoklásban szereplő szándék a jelenlegi szövegszerű megfogalmazással nincs pontosan összhangban. Annak érdekében, hogy az adózót esetlegesen terhelő utólagos befizetési kötelezettséggel összhangba kerüljön az esetleges adóbírság, a jelenlegi megfogalmazás pontosítása célszerűnek látszik.
Befejezésül: mind a bevételek stabilabbá tétele, az adófizetési fegyelem növelése érdekében, mind a nyilvántartási, adminisztrációs kötelezettségek csökkentése érdekében javasolt módosítások célszerűek, néhány pontosítással, javítással, mind az adóhatóság, mind az adófizetők célszerűbb adózási magatartását szolgálják. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem