DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Miniszter Úr! A címből is kitűnik, hogy van folytatása is ennek a kérdésnek. Ahogy ismerem a nálam lévő anyagot, nem tartom lehetetlennek, hogy a következő héten is lehet folytatni az Ózddal kapcsolatos kérdéseket.
Én úgy gondolom, aki a CO-NEXUS Rt. tevékenységét ismeri, meg fogja érteni, miért teszem fel ezt a kérdést. Ugyanis 1992 májusa óta, tehát két és fél éve végzi a CO-NEXUS Rt. az Ózdi Kohászati Művek felszámolását. Annak dacára két és fél éve most már, hogy a jogszabály két év maximális időt engedélyez a felszámolási eljárásra. Az egész jogszabályi konstrukció olyan, hogy nem áll érdekében a felszámolónak, hogy minél gyorsabban befejezze tevékenységét. Az adott esetben ugyanis az elért árbevétel kettő százaléka a felszámolót folyamatosan megilleti. Ennek következtében a felszámoló nem érdekelt abban, hogy pontot tegyen a felszámolás végére, hanem abban érdekelt, hogy húzza el a felszámolást. A CO-NEXUS egyéb vonatkozásban is igyekszik kihasználni privilegizált helyzetét, és ennek érdekében a saját résztulajdonában álló és önmagából keletkeztetett HALDEX Részvénytársaságot illesztette be. A HALDEX Részvénytársaságon keresztül az energiatermeléshez szükséges szénport az Ózdi Kohászati Művek így szerzi be.
Ez természetesen az ózdi érdekeknek nem felel meg, mert a HALDEX-féle fűtőanyag nem jó az Ózdi Kohászati Üzemek kazánjainak. Ezért a szénpor felhasználása következményeként igen jelentős környezetvédelmi bírságot is kiszabtak.
Ugyanakkor a HALDEX az akció következtében az árbevétel két százalékát tudja megszerezni, illetőleg a HALDEX árbevétele után a CO-NEXUS Rt.-t illeti meg ez a két százalék. Egyértelmű, hogy a nyereséget az a cég éri el, amely a felszámolást végzi. A felszámolás alatt álló üzem tönkremegy, és ráadásként a felszámoló tevékenysége... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem