DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr a figyelmeztetést. Ez esetben kérem a tisztelt Házat, hogy a választ a második interpellációra is ennek a válaszadásnak a kapcsán szíveskedjen minősíteni. Nem fogom még egyszer elmesélni ugyanazt, amit ugyanabban a témában kellene válaszolnom.
Szeretném a tisztelt Házat és képviselő urat arról tájékoztatni, hogy az Ózdi Kohászati Üzemek felszámolása a felszámolási eljárásról szóló 1986. évi 11. törvényerejű rendelet alapján folyik. A felszámolási eljárás olyan nemperes bírósági eljárás, amelyben a felszámolást lefolytató megyei bíróság által kijelölt felszámoló kizárólag az őt kijelölő bíróságnak tartozik felelősséggel. Ebből egyértelműen következik, hogy a pénzügyminiszternek semmiféle beleszólási lehetősége nincs a felszámolási eljárás mint nemperes bírósági eljárás folyamatába. Bármilyen ilyen lépés a bírói függetlenség alkotmányban foglalt tételét sértené.
Amennyiben a felszámoló tevékenysége ellen kifogás merül föl, úgy a felszámoló, a vonatkozó jogszabály alapján a hitelező, illetve a gazdálkodó szervezet kivétel nélkül jogorvoslat végett a bírósághoz fordulhat. S egyedül a bíróság illetékes abban, hogy a felszámoló tevékenységét korrigálja, hivatalból új eljárást rendeljen el vagy helyreállítsa az eredeti állapotot, esetleg más módon orvosolja a sérelmes helyzetet.
A jogszabályok értelmében a felszámolók névjegyzékéből a Borsod Megyei Bíróság jelölte ki 1992-ben a CO-NEXUS Rt.-t. A kijelölést a felszámoló köteles elfogadni. Arról másként nem dönthet. Vélhetően a kijelölés azért történt meg, mert ez a cég '90 óta folytat felszámoló tevékenységet, és a felszámolás kezdete előtt semmiféle kapcsolatban nem állt az Ózdi Kohászati Művekkel.
(16.30)
Voltaképpen be is fejezhetném az interpellációra adott választ, hiszen nyilvánvaló, hogy itt az állami szerveknek más kompetenciája nincs.
Mivel azonban képviselő úr interpellációjával az Ózdi Kohászati Üzemek esetében az egyetlen lehetséges és ésszerű megoldást kérdőjelezi meg, ezért bekértem a tájékoztató anyagokat és ezek alapján a felszámolási eljárás eddigi eredményeiről szeretném a tisztelt Házat és képviselő urat tájékoztatni.
Az elmúlt két és fél évben a következő eredmények születtek. A felszámoló intézkedései: egyetlenegy esetben sem támadták meg az illetékes bíróságnál sem a hitelezők, sem pedig az adósok. Az érintett cégek dolgozóival és az érdekképviseletekkel kialakult kapcsolat eredményeként a létszámleépítések ellenére nem került sor dolgozói megmozdulásokra. Sikerült rendezni az Ózdi Acélmű Részvénytársaságból elbocsátott dolgozók végkielégítését.
Az ÁV Rt.-vel az ózdi reorganizációhoz szükséges eszközök kivásárlására megkötött szerződés azt jelenti, hogy - összhangban az előző kormány által elfogadott programmal - megteremtődött a feltétele annak, hogy Ózdon újból gazdaságos acélgyártás jöjjön létre. Az, hogy az OKÜ-nél és az OA Rt.-nél a felszámolás az előírt kétéves határidőn belül nem zárult le, alapvetően ózdi érdekeket szolgál.
Az OA Rt. esetében az ÁV Rt.-vel kötött adásvételi szerződésben ez év végére előirányzott vagyonátadás van összhangban a kormány által elfogadott reorganizációs programmal. Az OKÜ esetében a folyamatos energiaszolgáltatásból eredő mintegy 200 millió forintos veszteség csak az energiarendszer kohászati reorganizációval párhuzamosan megvalósuló korszerűsítésével szüntethe-tő meg.
A felszámolási eljárás ezen korszerűsítést megelőző befejezése azt eredményezné, hogy a város, de különösen a gyártelepen működő hatvan cég lényegében energiaszolgáltatás nélkül maradna, miután az OKÜ-n kívül nincs olyan szervezet, amely ezt az energiaellátást biztosítaná. Egyébként a felszámolási eljárás két éven túli folytatásáról valamennyi hitelezőt és a bíróságot időben tájékoztatta a CO-NEXUS. Sem a bíróság, sem a hitelezők, sem a hitelezői választmány részéről kifogás nem érkezett.
Ami pedig a HALDEX-CO-NEXUS, illetve a CO-NEXUS-TIG-RES nevezetű cégek közötti kapcsolatokra vonatkozó állításait illeti, ez végképp nem ennek az interpellációnak a tárgya. De a CO-NEXUS Rt. készséggel képviselő úr rendelkezésére áll. A nyilvánosság előtt tájékoztatni fogja a vádak képtelenségéről képviselő urat és az ország nyilvánosságát is. Bármikor szívesen állnak az ön rendelkezésére. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem