TARDOS MÁRTON

Teljes szövegű keresés

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az a megtiszteltetés ért, hogy kétszer is említették, hogy mit állítottam felszólalásomban. Úgyhogy lehet, meg fogom haladni a kétperces időtartamot, mert kétszer kérhetek most szót. Egy lényeges és egy lényegtelen kérdésről akarok beszélni.
A lényeges kérdés az, hogy ki az a vállalkozó, akit támogatni kell, és hogy helyeslem-e, hogy ezt a vállalkozót az állam az adótörvények útján is támogatja. Igen, van ilyen vállalkozó, nem is kevés, s minden támogatást megérdemel. Nem kell félni attól, hogy ez a vállalkozó sokat keres.
Mi jellemző erre a vállalkozóra? Hogy vállalkozását fejleszteni akarja. Ezzel biztonságot akar teremteni magának, a családjának, a jövedelem termelésének, ha tetszik, az életszínvonala növekedésének. Ezen tevékenységének segítségével tízeket, százakat, ezreket juttat munkahelyhez és egyre jobb munkahelyhez. Ez a tevékenység a társadalom egészének támogatását érdemli, és nem kell félni attól, hogy jövedelmének egy részét magának, családjának a jólétére fordítja.
Ugyanakkor tudni kell, hogy ez az ugrásszerű növekedés, amely a regisztrált vállalkozók számában bekövetkezett, nemcsak ilyen vállalkozók, hanem ügyeskedő emberek akciójának következményeként is létrejön. A jogi személyiségű vállalkozások két-háromezres nagyságrendről nyolcvanezres nagyságrendre nőttek. A magánszemélyek, akik vállalkozóként működnek, sok-százezres nagyságrendben vannak nyilvántartva.
Nagyon pontosan tudjuk, hogy az így létrejött cégek nem jelentéktelen része adózási ügyeskedésből nyeri jogosultságát arra, hogy fellépjen. Véleményem szerint nyugodtan megmondhatjuk: a vállalkozók nagy részének tiszteletét kaphatjuk meg, ha megmondjuk, hogy ezekkel az úgynevezett "vállalkozókkal" szemben fel kell lépni.
Bátran ki kell mondani: az adótörvények változtatása nem arra való, hogy mindenkit támogassunk. Az adótörvényekkel a nemzetgazdaság fejlődésének ügyét kell támogatni, nem pedig azokat, akik ügyeskedésből kiskapukat keresnek maguknak.
Nem tartom bűnnek, ha valaki - a jogi szabályozás lehetőségeivel élve - egyéni haszonra törekszik. De az államnak, a parlamentnek, az országgyűlési képviselőnek az a feladata, hogy az egyiket támogassa, a másikat korlátozza, ezt világosan fogalmazza meg. S ezt minél jobban teszi, annál eredményesebb lesz a szabályozás.
Ez a kérdés kétszer is felmerült. Demeter úr felszólalásában is fölmerült, hogy milyen lehetetlen dolgokat mondok. De Demeter úr felszólalásának egy másik kérdését is vitatni szeretném. Nevezetesen azt, hogy a bizottság megbízásából jogosan mondtam-e azt, hogy igen, az adótörvényeket a bizottság nagy többsége tárgyalásra alkalmasnak minősítette és támogatta.
Volt egy vita, amelyben elhangzott az a jelentős érv, hogy nem minden adótörvény felel meg annak a követelmények, hogy hosszú ideig a magyar adózás alapját szolgálja. Ezt sajnálatosan megállapítottam. Úgy gondolom, hogy ezzel a Ház munkáját segítettem elő, és nincs okom szégyenkezni amiatt, hogy valamiben megmásítottam a parlamenti bizottság véleményét.
Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem