TARDOS MÁRTON

Teljes szövegű keresés

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON, az SZDSZ képviselőcsoport részéről: Igen Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A társasági törvény változtatása a magyar adórendszer változtatásának megítélésem szerint legpozitívabb, mindenképpen átütő erejű és jelentős eredménye lesz.
Miről van szó? Itt a képviselő urak vitatkoztak a miniszter úr előterjesztéséről és mintha figyelmen hagyták volna, amikor vitatkoztak azt, hogy Magyarországon az elmúlt négy évben a jövedelmek 25 százalékkal csökkentek, ha reálértékben számítjuk azt, amit jövedelemként lehet számítani, és a beruházások még jobban visszaestek ennél, illetve egy hosszú stagnálási időszak után estek vissza jobban, mint a személyi jövedelmek.
(10.30)
Mit kell tenni ilyenkor? Ha az ország bajban van, mert nem tudja azokat a jövedelmeket újratermelni, amelyekhez a lakosság hozzászokott, és amikor a jövedelmek előállításához szükséges állóeszközök, tőke rendelkezésre állása a jövedelmek visszaeséséhez képest is csökkent? Mikor egy ország ahhoz, hogy megfeleljen a saját követelményeinek, modernizációt igényel, ami beruházásokat jelent? Nem tehet mást, mint hogy a romló feltételekhez alkalmazkodik; ez pedig azt jelenti, hogy a szerényebb jövedelemtermelés mellett is növeli a beruházásokat.
Egy országban lehet gazdasági csodát csinálni, lehetséges megállítani a visszaesést, lehet stabilizálni és a növekedés előfeltételeit megteremteni. De ehhez az kell, hogy a lakosság elfogadja: személyesen elfogyasztott jövedelmei alacsonyabbak legyenek, mint amit a termelési lehetőségek biztosítanak. Az kell, hogy az ország elfogadja: a gazdaság exportorientáltan és importhelyettesítésre orientáltan legyen ösztönözve, ami annak lehet csak a következménye, hogy a belföldi valuta alul van értékelve, s hogy az ország elősegíti, hogy külföldi tőke jöjjön be az országba, ami fölgyorsítja ezt a belföldi fejlődést.
Ha végiggondolják, hogy Magyarország ebből a szempontból - az általam említett három szempontból - előnyös helyzetben van-e '94 végén, '95 küszöbén, akkor megállapíthatják, hogy nincs jó helyzetben, sőt nagyon is rossz helyzetben van, és ezen változtatnunk kell. S csak az jelentheti az ország helyzetének, az átlagállampolgár helyzetének, a szegények helyzetének módosulását, a nyugdíjasok is csak attól remélhetnek jobb jövőt és kedvezőbb, stabilabb '96-os, '97-es, '98-as esztendőt, ha itt fordulat következik be. Ha erre a fordulatra nem kerül sor, akkor mindenki helyzete romlani fog, és elsősorban, akármilyen szomorú is ez, a szegények helyzete fog romlani.
Mit tesz a társasági törvény? A társasági törvény a vállalatok megtakarításait, a megtakarítások beruházásra való fölhasználását ösztönzi, és véleményem szerint hatásosan fogja ösztönözni. Szükség van-e erre? Igen, arra van szükség, hogy ez bekövetkezzen. És érdekes módon csak a népszerű vagy a lakosságot közvetlenül foglalkoztató kérdések váltanak ki politikai érdeklődést, ezért kénytelen vagyok a személyi jövedelemadó vitájában érintett kérdést magam is megemlíteni.
Jó dolog-e az, ha egy alig működő vállalkozás első befektetése egy 600-as Mercedes? Az is befektetés, de nyilvánvaló dolog, hogy szégyen, ha egy válsággal küzdő országban az új Mercedesek száma ugrásszerűen növekszik. Eredmény, ha munkahelyteremtő beruházásokat ösztönzünk; eredmény, ha javítjuk annak a feltételét, hogy érdemes legyen beruházni, hogy gyorsítottan lehessen egy ilyen beruházást leírni, hogy az amortizáció üteme növekedjen, hogy az evvel kapcsolatos adóteher lényegesen visszaessen. De az baj, ha ezt a pénzt arra is föl lehet használni, hogy valaki Mercedesszel járjon. S most nem beszéltem arról, hogy ha magáncélra, nyaralásra, külföldi útjára használja föl a Mercedest, akkor ez különösen kellemetlen és különlegesen indokolatlan. De ha egyszerűen csak arról van szó, hogy flancol, hogy a hivatalos útjára jár evvel, ha üzleti tevékenységeket folytat, akkor is fölösleges, ha a vállalat tőkeerejének nem megfelelő eszközöket használ föl személyes mozgásának kényelmessé tétele érdekében.
A két dolgot egyszerre kell megcsinálni: egyszerre kell az igazi beruházásokat ösztönözni, és ugyanakkor az indokolatlan, a törvények szellemét átjátszó és kijátszó magatartást fékezni.
Azt gondolom, erről a két, általam említett változásról nem szégyenkezve, hanem büszkén kell megemlékezni, arra kell gondolni, hogy igen, ezt akarjuk. S legyen a képviselő ellenzéki vagy kormánypárti, ha ezeket a célokat elő tudja segíteni javaslataival, akkor tegye meg - és én biztos vagyok benne, hogy a parlament többsége ezeket a módosító javaslatokat örömmel fogja fogadni.
Nem olyan könnyű jó adórendszert kialakítani; nem olyan könnyű jó adórendszert úgy kialakítani, hogy azt ne lehessen kijátszani; nem olyan könnyű egy adórendszert úgy kialakítani, hogy az csak a jó célokat ösztönözze, de közös erőfeszítéssel ezt elő lehet segíteni. Biztos vagyok benne, hogy az adóváltoztatások általános szelleme és ezen belül a társasági adó ilyen, s ezt az újfajta magatartást elősegíti.
Azt ígértük, hogy nem vesszük túlzottan igénybe az Országgyűlés figyelmét és türelmét az általam elmondottakkal. Ezért röviden fogok csak megemlékezni arról, hogy jelentős cél az is: a vállalatok közcélú alapítványi befektetéseit egyrészt elősegítsük, másrészt úgy egyszerűsítsük, hogy a kijátszási lehetőségeket korlátozzuk. Azt gondolom, azok a javaslatok, amelyek a társasági törvényben ebben a vonatkozásban meg vannak fogalmazva, ugyancsak hasznos részei mind annak, hogy ilyen befektetések legyenek, mind annak, hogy ezeket a befektetési lehetőségeket ne lehessen más célra kihasználni.
Végül még egy megjegyzést szeretnék tenni. Nemcsak a beruházások általános fejlesztése a cél, hanem a munkahelyteremtő beruházások fejlesztése a cél, és az a változás, amit a társasági törvény ebben előír, változtat, nagymértékben elő fogja segíteni egyrészt azt, hogy a feketefoglalkoztatásban való érdekeltség csökkenjen, másrészt azt, hogy érdemes legyen munkanélkülieket alkalmazni. Mert az evvel kapcsolatos kedvezmények lehetővé teszik azt, hogy tisztességesen megfizetett munkát a törvényes előírásoknak megfelelően lehessen végeztetni, és ez ne hozza a vállalkozót lehetetlen vagy nehéz helyzetbe.
Ennek alapján kérem az urakat és a hölgyeket, hogy a társasági törvényt fogadják el, illetve - konstruktív javaslataikkal élve - a társasági törvény jobb kialakítását segítsék elő. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
(10.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem