LÁNYI ZSOLT

Teljes szövegű keresés

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Én csak a következőt szeretném elmondani: ez az adótörvény végeredményben az 1988-ban létrehozott, Kupa Mihály nevével fémjelzett adótörvény módosítgatása, toldozása-foldozása.
Akkoriban a nyugati közgazdasági lapok megdöbbenéssel vették tudomásul az adók ilyen nagymérvű kiszabását, ami Kupa adókoncepciójában szerepelt, tudniillik akkor még Nyugat-Németország volt és a nyugatnémet szaklapok azt írták, hogy ők tíz évig modellezték az adó optimális nagyságát, hogy az megfeleljen a kereseti viszonyoknak, megfeleljen a gazdaság helyzetének. Ők azt feltételezték, hogy a vállalkozók becsületesek, tisztességesek, tehát nem akarnak adót-csalni. Én is ezt tételezném fel és azt hiszem, ez volna a helyes.
Nagyon jól mondta a fideszes képviselő úr, hogy végeredményben az ügyeskedés nem lehet általános jellemző, az adócsalás pedig bűntény. Azonban az ilyen rendkívül nehéz, rendkívül magas és szinte ellehe-tetlenítő adók feltétlenül irritálják, adócsalásra késztetik az ebben résztvevőket. Tehát ez azért adódik, mert az alapkoncepció, a '88-as törvény volt rossz, amihez nem merünk hozzányúlni lassan 5-6 éve.
A lakosságot sújtó teher - a személyi jövedelemadón túlmenően - az általános forgalmi adó, az áfa is, mert az mint végső felhasználón, nála csapódik le. Ha hozzászámolom a társadalombiztosítást, ahova szintén be kell fizessen pénzt, akkor ezek a terhek az egyszerű állampolgárt, az egyszerű lakost sanyargatják, lehetetlenné teszik. Nem a Mercedeses vállalkozókra gondolok, hanem a kis cipészre, autójavítóra, más szakmában dolgozóra, aki ha tisztességesen mindent befizet, ami neki elő van írva, akkor egyszerűen képtelen eredményt produkálni, képtelen megélni, mert az emberek nem tudják megfizetni, ha ezeket a költségeket mind a saját áraiban akarja érvényesíteni.
Befejezésül: azt hiszem, ma Magyarországon a XX. század legvégén boldog lennék, ha a középkori jobbágysorba kerülhetne ez az ország, mert ott csak tizedet, meg kilencedet kellett fizetni, az sokkal humánusabb törvény volt adó szempontjából. Köszönöm. (Taps a kisgazdapárt padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem