DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót.
Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért voltam kénytelen szót kérni a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja nevében, mert Bauer Tamás igen tisztelt képviselőtársunk részéről olyan megjegyzések hangzottak el az ellenzéki pártok beterjesztett adótörvényekkel kapcsolatos véleményét illetően, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni. Még akkor sem, ha Bauer képviselőtársunk olyan hivatkozással próbálta a saját és a kormány álláspontját alátámasztani, hogy most olyan helyzet van, hogy takarékoskodni kell, ezért van szükség a gyermekgondozási díj összességében való jelentős csökkentésére, ezért van szükség arra, hogy korrekt és indokolt új adókat vezessünk be.
Én úgy gondolom, végül is bármilyen szép szavak hangzottak el itt a kormánypárti oldalról, szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy az egyik oldalon itt voltak az ígérgetések a kormánypárti oldalról az országgyűlési képviselői választásokat megelőzően, most pedig elérkezett az igazság órája, az adótörvények beterjesztése. Bizony, ezek az adótörvények még akkor is elborzasztják az ellenzéket, ha azokat olyan gyönyörű szavakkal vezették be, mint ahogy azt Békesi pénzügyminiszter úr tette, aki egyenesen Pázmány Péterre hivatkozott a törvények beterjesztésénél.
Bizony, be kell hogy valljam, azok, akikkel beszéltem az adótörvényekről, jelezték nekem, hogy nekik nem Pázmány Péter jut eszükbe ezekkel az előterjesztésekkel kapcsolatban, nem is a legenda világából, inkább a mese világából hivatkoznának valami egészen másra. Nevezetesen: inkább Ali Babára és a negyven rablóra. Az sokkal inkább jut az eszükbe, mint Pázmány Péter, a beterjesztett adótörvények kapcsán.
Nos, úgy gondolom, nem lehet elütni azt a tényt, hogy itt, amikor évente elérkezik a költségvetés és az adótörvények beterjesztése, mindig további terhek kerülnek elő, és ezek a terhek alapvetően a kisembereket sújtják. Az ellenzéknek nem azzal van gondja, hogy adótörvényeket beterjesztenek. Természetesen a világon mindenütt fizettek adót; a Biblia is abból indul ki, hogy az adófizetés törvényszerű és kötelező dolog. De látni kell, hogy az adó állandó mozgatásával, a kisemberek adóval való terhelésével az ország helyzete nem oldható meg. Ugyanakkor az eddig is a terhekkel agyonsújtott, kispénzű emberek ellehetetlenülnek a most beterjesztett adók következtében.
A Független Kisgazdapárt úgy gondolja, hogy a nagy elosztási rendszereken kellene változtatni, azokhoz kellene hozzányúlni. Beterjeszthet igen tisztelt pénzügyminiszter úr olyan törvényt, amilyet akar, ha az ellenkező oldalon ott lesz mondjuk a bankkonszolidáció témája évről évre; hogy itt végül is három év alatt lényegét tekintve minden évben százmilliárd forint körüli összeg megy el a bankkonszolidációra, az úgynevezett rossz kölcsönökre, a nem megfelelő körültekintéssel kihelyezett kölcsönökre. És bizony, minket az sem nyugtat meg, amit Horn Gyula miniszterelnök úr mondott nekünk megnyugtatásul, hogy ők így szeretnének Nyugat felé haladni, hogy egymillió forint körüli összegeket havonta sem sajnálnak a banktisztviselőktől, mert a bankrendszer így tud a nyugati bankvilághoz közelíteni.
(12.20)
Úgy gondoljuk, hogy először talán a bankrendszer eredményességét kellene a nyugati szintre hozni és utána lehetne megnézni, hogy Nyugaton mennyi egy bankár keresete.
Hiába mondja Bauer képviselőtársam, hogy eldramatizáljuk a dolgot és Alkotmánybírósággal, meg nem tudom mivel fenyegetőzünk. Tessék nekem először is megmondani, milyen álláspontra helyezkedjen egy olyan párt és annak a pártnak az elnöke, amelynek a jelmondata most már közel 90 éve az "Isten, haza, család". Az egész ellenzék és a Független Kisgazdapárt abból indul ki, hogy ha a gyed kérdését megvizsgáljuk és azt látjuk, hogy a családot ellehetetlenítik, akkor bizony nekünk szólnunk kell ez ellen. Ez természetes, ha tetszik Bauer képviselőtársamnak, ha nem tetszik. Ha a család jövedelmét, a család ellehetetlenülését, a gyed filléreit, annak az elapadását nézzük, akkor abból indulunk ki, hogy a másik oldalon miért nem nyúlnak hozzá a havi egymillió forintos és az azt jóval meghaladó jövedelmekhez? Vajon arra adják ezt az egy- milliót, hogy teljesen tönkretegyék bankrendszerünket, mert majd újból feltöltjük? Minden évben lesz arra 100 milliárd forintunk, de száz forintunk már nincs a gyeddel agyonsújtott réteg megtámogatására?
Úgy gondoljuk, hogy ez a megközelítés elfogadhatatlan. A Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy alapvetően az elosztási rendszereket kell megreformálni, és hiába hivatkozik Bauer képviselőtársunk arra, hogy már az "ügyeskedők" kifejezés felvezetése is a vállalkozások elrettentése. Nem igaz, nem erről van szó! Mi mindig is becsültük, tiszteltük azokat a vállalkozókat, akik többletmunkával, többlet-tehetséggel, a saját vagyonuk kockáztatásával igyekeznek többet adni a társadalomnak és köztük maguknak. De ma nem így keletkeznek a nagy vagyonok! A délutáni interpellációs anyagból is ki fog derülni, hogy ügyeskedésből fakadnak, keletkeznek a nagy vagyonok, a tűzhöz való közelállásból keletkeznek a nagy vagyonok, a törvény áthágásából fakadnak a nagy vagyonok és a társadalom kifosztásából keletkeznek a nagy vagyonok. Nem abból, hogy huzamosabb ideig többet dolgozik a tehetségesebb ember, mint a szegényebb.
Úgy gondoljuk, hogy ezért kell fellépni az adórendszer ellen, és bizony mi az Alkotmánybírósághoz fogunk fordulni. Ha az Alkotmánybíróság elutasít, akkor a magyar néphez fogunk fordulni, de nem tűrjük, hogy a kisembert ellehetetlenítsék. Ez az alapja a kisgazdapárt álláspontjának és ez lesz a jövőben is minden adótörvénnyel, minden törvénnyel kapcsolatban.
Úgy gondolom, ezt tőlünk senki rossz néven nem veheti, mert ez a kisgazdapárt. A kisgazdapárt 90 éves történelme folyamán mindig ezt vallotta, akkor is, amikor a nácik ellehetetlenítettek minket, akkor is, amikor a szovjet hadsereg eltiport minket és most is, amikor szeretnénk Európa nyugati színvonalára felzárkózni. De azt mondjuk, hogy ne magunkkal kezdjük a felzárkózást, hanem a rászorult milliókkal, és ha az ő dolgukat elrendeztük, akkor aztán mondhatja nekem Bauer képviselőtársam, hogy jöjjenek a nagy vagyonok és én semmi rosszat nem fogok rá mondani. De csak azután, amikor a kisember dolgát rendbe tettük! Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárt padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem