POKORNI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Kedves Képviselőtársak! Tisztelt Miniszter Urak és Hölgyek! Egy héttel ezelőtt napirend előtti hozzászólásban sajnos szintén arról kellett beszélnem, hogy olyan helyzet alakult ki többek között a művelődési tárca késlekedése, késedelmes törvényhozása miatt, ami ahhoz vezetett, hogy a felsőoktatás és a közoktatás területén működő érdekképviseletek sztrájkbizottságot hoztak létre. Ez november 1-jén történt.
Mint arról az újságok is hírt adtak, az érdekképviseletek levélben fordultak Horn Gyula miniszterelnök úrhoz, aki azt jelezte, hogy november 15-én le fog ülni tárgyalni a képviseletekkel. Éppen ezért igen sajnálatos és szomorú, hogy a múlt pénteken, 11-én Horn Gyula miniszterelnök úr azt hiszem, egy karcagi MSZP választási gyűlésen annak a meggyőződésének adott kifejezést - legalábbis az MTI híradása szerint -, hogy tarthatatlan az az állapot, hogy egy millió közalkalmazott legyen ebben az országban, továbbá tarthatatlannak nevezte azt, hogy miközben csökken a diákok száma, aközben stagnál a pedagógusok száma, valamint véleménye szerint várhatóan sor kerül az iskolahálózat ésszerűsítésére, ami azt is jelenti a felszólaló Horn Gyula szerint, hogy több településnek lesz egy iskolája.
Ezek a kérdések elég régóta napirenden vannak, és elég sok vita zajlik ezekről. Önök nagyon jól tudják, hogy a hozzánk eljuttatott költségvetési törvényjavaslat milyen kényszerhelyzetet fogalmazott meg a közalkalmazotti területen, és azon belül az oktatásügy területén is. Tisztában vannak azzal is, mit jelent az, ha a pedagógusok sztrájkra szerveződnek, és milyen tarthatatlan, sőt mondhatni, kétségbeesett állapot lenne az, ha karácsony előtt vagy a téli szünetet megelőzően a közalkalmazottak, köztük a pedagógusok is sztrájkolnának, beszüntetnék az oktatást így télen. Ez egy kétségbeesett, drámai lépés, és azt gondolom, valamennyiünk közös felelőssége, hogy ezt elkerüljük.
Éppen ezért érthetetlen számunkra az, hogy egy tárgyalást megelőző napokban az ország miniszterelnöke ezt az üzenetet intézi tárgyalópartnereihez, a magyar pedagógusokhoz, hogy túl sokan vannak, számoljanak az elbocsátásukkal, sőt a kistelepülések iskolái számoljanak a bezárással. Azt hiszem, a Háznak is megvan a felelőssége és a miniszterelnök úrnak is. Ez a felelős-ség arról szól, hogy fognak-e sztrájkolni ez év decemberében vagy novemberében a magyar iskolák, óvodák vagy pedig nem.
A Fidesz frakciója - és én is - annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ezt mindenképpen el kell kerülni. Ennek érdekében meg kell hozni azokat a törvényeket, amikre amúgy törvény kötelezi a művelődési tárcát - legalábbis a beterjesztésükre -, és el kell kerülni azokat a szükségtelen nyilatkozatokat, amik ezt a fajta hangulatot szítják, és lélektani hadviseléssel próbálnak hatni a tárgyalópartnerekre a tárgyalást megelőzően.
Egyetlenegy dolgot tennék csak hozzá: sajnálatos és szerintem szükségtelen volt ez a karcagi, majd az azt követő debreceni bejelentés, és ezért ártalmas is, hiszen zátonyra futtathatják azt a nagyon kényes megállapodási sort, aminek a jövőben talán tanúi lehetünk.
Nem a tárgyhoz illik egy blikkfangos befejezés, de a szakértelem kormánya elkötelezett kell legyen abban is, hogy ez a szakértelem megfelelő utánpótlást is kapjon, noha tudjuk, hogy az utánpótlás, az utódok mindig veszélyesek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem