DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja a mai napon a költségvetés kérdésével foglalkozott, és megdöbbenésünknek kell kifejezést adnom amiatt, hogy a médiumokban hetek óta másról nem lehet olvasni, mint arról a tényről, hogy lesz-e költségvetése a Háznak az idén vagy nem.
A Független Kisgazdapárt azt az álláspontot alakította ki, hogy már a kérdés felvetése is nemzetellenes mahinációkra... (Derültség.)... adhat okot, hiszen ha az idén nem fogadjuk el a költségvetést, ebben az esetben egyértelmű, hogy ez az ország megítélésén jelentősen ronthat, márpedig ez az ország nem engedheti meg magának, hogy bármilyen vonatkozásban is tovább rontson a helyzetén.
A Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportjának az a kialakult álláspontja, itt az ideje, hogy a felelőtlenségek sorozatának véget vessünk, és végre a Ház olyan munkát végezzen, amely mindenki számára áttekinthető, előre kiszámítható, és fel se merülhessen senkiben sem, hogy lesz-e időben elfogadott költségvetés vagy nem lesz. A Háznak úgy kell dolgoznia, hogy a költségvetést a tárgyévben el kell fogadni, fel sem merülhet ennek az ellenkezője.
Ezért tessék megengedni, hogy a tőlünk megszokott nyíltsággal kimondjuk: ha nem lesz időben elfogadott költségvetés, akkor ezért a kormány és a Ház vezetése lesz a felelős, mert egy jogállamban fel sem merülhet az a kérdés, hogy időben ne fogadjanak el egy költségvetést. Hangsúlyozom, Magyarország olyan gazdasági helyzetben van, amikor számára minden késedelem elviselhetetlen következményekkel járhat, ezért tehát a költségvetés időben való elfogadása nem lehet kérdés.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja ezért elhatározta: ha a kormánytöbbség úgy kívánja, hogy módosítsuk a Házszabályt egy alkalomra, azért, hogy könnyebben lehessen elfogadni a költségvetést, a Kisgazdapárt képviselőcsoportja ezt támogatni fogja. Karácsony napját kivéve - mert keresztény párttól, ne vegyék rossznéven, ezt nem kívánhatják - éjt nappallá téve hajlandók vagyunk bármikor a költségvetés elfogadásán munkálkodni. (Közbeszólás a bal oldalról: Bravó! - Taps a kormánypártok soraiban.) Köszönöm szépen - nem a tapsért mondtam... (Derültség.)
Önkorlátozást fogunk természetesen gyakorolni mind a módosító indítványok előterjesztésében - azokat a lehetőségekhez képest csak az elvi jelentőségű tételekre kívánjuk leszűkíteni -, mind pedig a felszólalások tekintetében is.
Természetesen ez nem változtat azon a nézetünkön, hogy mi a költségvetés szerkezetét rossznak tartjuk, a restrikciós politikát rossznak tartjuk, tehát a költségvetés ellen fogunk szavazni - most tessék tapsolni... (Derültség. Szórványos taps.)... -, viszont elő fogjuk segíteni, hogy időben legyen a Háznak költségvetése.
Tisztelettel kérek minden frakciót, csatlakozzon a kisgazdapártnak ahhoz a kezdeményezéséhez, hogy ne engedjük meg még az ezzel ellentétes feltételezéseket sem! Az országnak szüksége van arra, hogy időben elfogadott költségvetése legyen. Ezt várják tőlünk a választópolgáraink, mi pedig nem helyezkedhetünk szembe az állampolgárok akaratával.
Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem