DR. JÁNOSI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálattal állapítom meg, hogy ismét elhangzott az a kijelentés, hogy a művelődési tárca késlekedése miatt alakult ki olyan helyzet, amely miatt pedagógusok sztrájkbizottságot alakítottak. Nem általános törvénykezéssel összefüggő oka van ennek, hanem olyan tételeket, olyan kérdéseket érintett a sztrájkbizottság követeléscsomagja, amely a költségvetési törvénnyel függ össze. Azzal a költségvetési törvénnyel, amelynek hamarosan megkezdődik a széles körű érdekegyeztető tárgyalása, és amelynek meg fog kezdődni a parlamenti vitája is.
A miniszterelnök úr elhangzott kijelentésére hadd reagáljak. Nem voltam ott, nem tudom pontosan, mi hangzott el, csak a sajtóból ismerem az információkat. De többedszer vetődik fel, mintha a kormányzat oldaláról elbocsátásokról lenne szó pedagógusügyben. Szeretnék valamit aláhúzni. A kormányzatnak semmiféle befolyása, lehetősége, eszköze nincs létszámcsökkentésre pedagógus körökben. A parlament a költségvetési törvényben meghatározza a finanszírozási feltételeket, innentől kezdve azonban az önkormányzatoknak mint intézményfenntartóknak és -működtetőknek a joga, hogy megállapítsák, milyen létszámmal tudják működtetni az iskolát, fenntartják-e az adott oktatási intézményt, és ha fenntartják, milyen létszámmal.
Ilyen körülmények között azt gondolom, a miniszterelnök úr szemére vetni azt, hogy elbocsátásról beszélt, némi csúsztatás. Azt gondolom, a parlamenti vita során a költségvetési támogatások ügyénél lesz alkalom arra, hogy megvitassuk az önkormányzatoknak oktatás címén nyújtott támogatási összegeket. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem