DR. KOVÁCS PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. KOVÁCS PÁL
DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy hallatlanul rövid törvényjavaslat még rövidebb indoklását fogom elmondani.
A társadalombiztosítás költségvetését, ezen belül is az egészségbiztosítás költségvetését kívánjuk módosítani ezzel az előterjesztéssel.
A módosításra azért van szükség, hogy a társadalombiztosítás magára tudja vállalni a forintleértékelésekből származó gyógyszerár-növekedés egy részét ebben az esztendőben. Önök is jól tudják, hogy a magyar gyógyszerforgalmon belül igen jelentős helyet foglalnak el, több mint 40 százalékot jelentenek az importkészítmények. Nagyon gyorsan futott fel az importkészítmények hazai alkalmazása, és ez a gyógyítás szempontjából persze egy előnyt jelent. Hátrányt jelent azonban olyan szempontból, hogy minden forintleértékelés direkt módon érinti e gyógyszerkör árát, és terheket ró vagy a társadalombiztosításra, vagy a lakosságra - vagy mind a kettőre. Ez a törvényjavaslat azt célozza, hogy a társadalombiztosításnak, az egészségbiztosítási pénztárnak ebben az esztendőben egyszeri alkalommal legyen módja arra, hogy a gyógyszerforgalmazóktól egymilliárd forintnyi értékben terhet vegyen át, és ezt ne hárítsa át a lakosságra, hanem maga vigye el, saját költségvetéséből fedezze.
Arról van tehát szó, hogy az importkészítményeknek a forintleértékelésből következő árnövekedését a társadalombiztosítás fizetné ki, mind az egészségügyi intézmények, mind pedig a lakosság tekintetében. Ez a javaslat lényege. Azért kellett külön törvénymódosításként előterjeszteni, mert az idén nem készül a társadalombiztosításnak pótköltségvetése - egyébként a pótköltségvetési javaslat része lett volna.
Kérem tehát a tisztelt Házat, fogadja el ezt a javaslatot; és kérem azt is, ha módjukban áll, akkor módosítás nélkül fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem