ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt év júniusában alakultak meg a társadalombiztosítási önkormányzatok: az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat. Működésüket a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról szóló törvény alapján folytatják, de a törvény egyes szervezeti és működési szabályok megállapítását magukra az önkormányzatokra bízta; így például az elnökség és a felügyelőbizottság összetételének, a tagozatok, állandó bizottságok alakításának szabályozását.
Az önkormányzatok a törvény felhatalmazása alapján elkészítették az alapszabályaikat 1993. július–augusztus hónapban, és kérték, hogy azokat az Országgyűlés a hivatkozott törvény 21. § (2) bekezdésének a) pontja szerint hagyja jóvá.
Az Országgyűlés állami felügyeleti jogkörében a törvény szerint csak az alapszabályok jóváhagyásáról dönthet, tehát arra nem ad lehetőséget, hogy az alapszabály egyes rendelkezéseit közvetlenül megállapítsa vagy esetleg azt módosítsa. Éppen ezért is volt szükség arra, hogy a jóváhagyásra való beterjesztés előtt az alapszabályokat a Kormány törvényességi szempontból felülvizsgálja, továbbá előzetesen véleményt nyilvánítson az alapszabályokról a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság, valamint az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság is.
(18.00)
Az önkormányzatok közgyűlései a kifogások alapján az alapszabályokban a törvényességi hibákat korrigálták, és jórészt figyelembe vették az egyéb javaslatokat is. Az alapszabályok e módosításokat követően kerültek most a tisztelt Országgyűlés elé. Az alapszabályok jogszabályba nem ütköznek, a törvényben előírt szabályozási kötelezettségnek eleget tesznek, és a törvényben foglalt rendelkezésekkel együtt lehetővé teszik az önkormányzatok megfelelő működését. Éppen ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az írásban kiadott határozati javaslatot fogadja el, és a társadalombiztosítási önkormányzatok alapszabályait hagyja jóvá. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem