GALI ÁKOS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

GALI ÁKOS, DR. (KDNP)
GALI ÁKOS, DR. (KDNP) Köszönöm, Elnök Úr, a szót! Nem klasszikus kétperces ez abban az értelemben, hogy nem valamiféle személyes megbántottság okán kértem szót, legalábbis Mádi Lászlónak azt a megjegyzését, amely a sikerpropagandára utalt, semmiképpen nem tekintem annak, hiszen ezek szerint körülbelül úgy hallgatta végig a felszólalásomat, mint ahogy a FIDESZ nem vett részt a ma reggeli egyeztetésen.
Én semmilyen ilyen megjegyzésre okot nem adtam, leszögeztem a keserű tényt, de megjegyeztem mellette a biztató fejleményeket is, illetőleg azt a véleményemet most is megismétlem, hogy nem ez az a terület, ahol a Kormány markánsan bírálható volna négyéves tevékenységében.
Amiért szót kértem, az a mundér becsülete az Országgyűlés érdekében, és az a megjegyzése, hogy túl sokat módosítottuk ezt a törvényt. Kétségtelen tény, hogy első ránézésre egy törvény gyakori módosítása – főleg egy parlamenti cikluson belül – arra a képzetre adhat okot, hogy az a törvény rossz volt. Nem feltétlenül ezért kerül sor törvénymódosításokra, mondjuk ezt azért el a nyilvánosság előtt, sor kerülhet más okból is, például azért, mert érzékeljük a gyakorlat és a törvény összevetésében azt, hogy valamiféle változtatásra van szükség, vagy például azért, mert bizonyos koncepcionális átrendeződések vannak. Amikor a 80-as, 90-es évek fordulóján sokkszerűen rátört a magyar társadalomra ez a probléma és az Országgyűlésnek szembesülnie kellett ezzel törvényalkotási szinten, akkor nyilvánvalóan felállította az eszközöket, és a gyakorlatban az eszközök alkalmazása között volt egy arány, mégpedig a passzív foglalkoztatási eszközök felé billent ez az arány, hiszen munkanélküli-járadékot fizettünk ki a szaporodó számú munkanélkülieknek, és csak csekélyebb szerepe volt az aktív eszközöknek. Később, amikor ez a sokkszerűség enyhült, akkor lehetett koncepcionálisan változtatni rajta, lehetett súlyt adni azoknak az eszközöknek, amelyek már az aktív foglalkoztatáspolitika irányába jelzik az elmozdulást.
Csak azt szeretném a közvélemény számára tudatosítani, hogy azért, mert módosítanak egy törvényt – akár egy cikluson belül is –, emögött nem feltétlenül annak a törvénynek a minősége húzódik meg. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem