FILLÓ PÁL (MSZP)

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném előrebocsátani, hogy a jelenleg tárgyalt törvénytervezettel természetesen teljes mértékben egyetértek és azt támogatom. Ugyanakkor viszont – miután az általános vitában mód nyílik arra, hogy néhány szót a munkanélküliség kezeléséről is szóljunk – feltétlenül fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy nagyon örülök annak, hogy a mai vitában nem merültek fel a munkanélküliséget illetően azok az érvek, amelyek az elmúlt néhány esztendőben itt, az Országgyűlésben, sajnos, általánosak voltak. Tehát képviselőtársaim részéről nem merültek fel azok a megnyilvánulások, amelyek egyértelműen elítélik a munkanélkülieket. Mert erre az elmúlt néhány esztendőben bizony nagyon sok példa volt. Úgy gondolom és bízom benne, hogy nemcsak a választás miatt, hanem a politikai erők megfontoltabb gondolkodása miatt változott meg ez a kép, hogy ezt a kérdést kezdjük valóban a helyére tenni, és nem indulati alapon, hanem átgondoltan kezelni.
Ugyanakkor viszont szeretném azt is elmondani, hogy – miután én Erzsébetváros képviselője vagyok, és a fővárosban talán az egyik legsúlyosabban érintett kerület munkanélküliség tekintetében Erzsébetváros – azok az emberek, akik munkanélkülivé válnak, és esetleg kikerülnek az ellátásokból, bizony korántsem olyan elégedettek a Parlament és a Kormány tevékenységével, mint ahogy az itt már előzetesen elhangzott. Úgy gondolom, ezek mind olyan kérdések, amelyeket a következő országgyűlésnek nagyon sürgősen át kell tekinteni; nemcsak a munkanélküliek ellátásával kapcsolatos törvénykezést, hanem a munka világával kapcsolatos valamennyi törvényt át kell alakítani véleményem szerint, mert úgy ítélem meg, hogy nagyon-nagyon sok probléma van e tekintetben, és nagyon sok olyan élő gond van, amely a munkavállalókat alapvetően kiszolgáltatott helyzetbe hozza, és ezeken nagyon sürgősen javítani kellene.
Még egy mondatot szeretnék mondani, hiszen én voltam az a képviselő, aki az elmúlt év őszén két alkalommal is a munkanélküliek áfa-kompenzációja ügyében önálló képviselői indítványt nyújtottam be a Ház elé. És ezt az indítványomat a második fordulóban az Országgyűlés napirendre is tűzte, sőt még a sürgősséget is megszavazta. Mondanom sem kell, hogy ez az indítvány is arra a sorsra jutott, mint nagyon sok társa, hogy nem került, és valószínűleg gyakorlatilag már nem is fog az Országgyűlés napirendjére kerülni. Úgy ítélem meg, hogy amikor szemléletváltásról beszélünk a munkanélküliség kezelésében, akkor ezek a dolgok is idetartoznak. És úgy ítélem meg, hogy a munkanélküliek minden tekintetben ugyanolyan ellátásra jogosultak, amennyiben állampolgári jogon járó és szociális ügyekkel kapcsolatos támogatásról van szó, mint a többi magyar állampolgár. Nagyon remélem, hogy a jövőben ilyen ellentmondásos törvényt, illetve országgyűlési határozatot a következő parlament már nem fog elfogadni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem