DRAGON PÁL (EKgP)

Teljes szövegű keresés

DRAGON PÁL (EKgP)
DRAGON PÁL (EKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Egyesült Kisgazdapárt részéről én vettem részt a mai napi tanácskozáson, és képviselőtársaimhoz hasonlóan én is üdvözölni szeretném ezt a megegyezést az Egyesült Kisgazdapárt nevében, amely megegyezés ezen a tárgyaláson született. Ezért csak nagyon röviden kívánok én is az előttünk fekvő törvényjavaslathoz szólni.
A foglalkoztatási törvény módosítására benyújtott törvényjavaslat számos olyan nagy horderejű indítványt tartalmaz, amelynek elfogadása jelentősen hozzájárulna a munkanélküliek foglalkoztatásának elősegítéséhez, a munkaügyi szervezet hatékonyabb működéséhez, a munkanélküliségből eredő társadalmi feszültségek csökkentéséhez.
Sajnálatos, hogy az Országgyűlés a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt a hátralévő ülésnapokon a törvénymódosító javaslatot teljes terjedelmében már nem tudja megtárgyalni. Így olyan fontos szabályok meghozataláról kell lemondani, mint a pályakezdő munkanélküliek vállalkozóvá válásának segítése, a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásának kiterjesztése, az érdekegyeztető szervek hatáskörének pontosabb meghatározása, működésük feltételeinek javítása.
A törvénymódosítási javaslatból kiemelt, szűkített módosítási csomag csak azokat a legfontosabb javaslatokat tartalmazza, amelyek elfogadása különösen indokolt a törvény további hatékony alkalmazása érdekében. Ezek közül is kiemelem az alábbiakat, amelyekre felhívom tisztelt képviselőtársaim figyelmét.
A foglalkoztatási törvény jelenleg a munkanélküli-járadékosok, segélyezettek számára csak igen szűk lehetőséget biztosít a járadékfolyósítás alatti munkavégzésre. A munkanélküli-járadék közismerten alacsony összegű: 1994. február hónapban 10220 Ft volt a bruttó segély átlaga. A munkanélküliek egy részét olyan irányban befolyásolja, hogy a törvényes rendelkezéseket átlépve illegálisan vállaljanak a járadékfolyósítás alatt munkát. Ennek az illegális munkavégzésnek a veszélyeit mindannyian ismerjük. A törvény nem ösztönzi csak a rövid időtartamra szóló munkalehetőség elfogadását sem, mivel a keresőtevékenység folytatása miatt a járadékfolyósítást a munkaügyi központ megszünteti. Újabb munkanélküliség esetén gyakran előfordul, hogy az új eljárásban járadékjogosultság ismételt megállapítására a korábbinál kedvezőtlenebb feltételek mellett kerül sor.
Ezen a helyzeten segít a törvénymódosítás azáltal, hogy lehetővé teszi a munkanélküli-ellátásban részesülők számára a rövid időre szóló munkavállalást. Ezalatt a járadékfolyósítás szünetel, és az újabb munkanélküliség idejére a járadékot a munkaügyi központ a folyósítási időből még hátralévő időtartamban változatlan összegben ismét folyósítja.
A belső munkaerőpiac védelme indokolja, hogy a külföldi munkaerő foglalkoztatására csak a legszükségesebb esetben, munkavállalási engedély alapján kerüljön sor. A külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásának visszaszorítását szolgáló szigorúbb szankcionálási lehetőségek alapján a kiszabható bírság az ellenőrzés idején hatályos minimális bér ötszörösénél kevesebb nem lehet. A módosítás elfogadása a külföldiek feketefoglalkoztatását remélhetőleg visszaszorítja.
A legsürgősebb javaslatok között megemlítem még a munkaadói járulék mértékének csökkenését, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadó terhei mérséklődjenek, ezáltal fokozódjék a gazdaság aktivitása. Ennek a javaslatnak elfogadását az Érdekegyeztető Tanácsban létrejött megállapodás is indokolja. Ez a ma reggeli megállapodásnak is a legfontosabb része, valamint a közhasznú munkavégzés, a 70%-ról 90%-ra való módosítás a Munka Törvénykönyv módosítása.
Tisztelt Országgyűlés! Nem maradéktalanul felsorolva a foglalkoztatási törvény legsürgősebb módosító javaslatait, kérem, hogy azokat, a már elmondottakat mérlegelve, a tisztelt Országgyűlés tárgyalja meg és kiemelt fontosságukra tekintettel változtatás nélkül fogadja el.
(10.00)
Kérem képviselőtársaimat arra is, hogy a megtárgyalásra kerülő javaslatcsomaghoz lehetőség szerint már ne nyújtsunk be újabb módosító indítványokat, mivel azzal – a már említett szoros munkarend miatt – a szűkített javaslatok elfogadása is veszélybe kerülhet. Elnök úr, köszönöm a szót. Képviselőtársaim, köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem