KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)
KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Kihasználva azt a szerencsés és kitüntető figyelmet, amely ezt a kérdést itt övezi, engedjék meg, hogy az eddigiektől eltérően nem egy, hanem két mondatban indokoljam a javaslatunkat; ugyanis ez a Ház tartozik a magyar nőtársadalomnak ezzel a törvénnyel. Tartozik, még akkor is, ha 1991-ben a 60-as országgyűlési határozatban felismertük, hogy az aktív korú lakosság fogyása és a nyugdíjasok életkorának, számának örvendetes növekedése előbb-utóbb elkerülhetetlenné teszi a női nyugdíjkorhatár felemelését.
Ezt akkor az Országgyűlés a határozatában oly módon kívánta rendezni, hogy folyamatosan a munkaerő-, a foglalkoztatási helyzet, illetve a gazdasági teljesítőképesség arányában, és ami a legfontosabb: a nők választására bízva, rugalmas módon tegyük meg.
Fenntartva tehát továbbra is azt, hogy hosszú távon elkerülhetetlen a női nyugdíjkorhatár-emelés, most mégis azt kell javasolnunk, hogy mindezekre tekintettel úgy módosítsuk az időközben született, többször módosított társadalombiztosítási 1975. évi II. törvényt, amely lehetővé tenné, hogy a nőnek ne kelljen 55 éves korban nyugdíjba mennie, választhasson; ha mégis megteszi, akkor teljes nyugdíj illesse meg, ne szenvedjen ezért hátrányt, viszont ha tovább kíván dolgozni, akkor ne lehessen felmondani neki.
(15.40)
Most 56 éves koráig január 1-jétől, majd kétévente egy-egy évvel emelve ezt a kíméleti időt. Indítványunk ezt a célt szolgálja.
Személyes véleményem az, hogy szerencsére nincs két egyforma nő, nincs két egyforma asszony, ezért miért írnánk elő egyforma módon kötelezőnek mindenki számára a nyugdíjba vonulást. Az teszi indokolttá, véleményem szerint, hogy szerencsétlen módon ennek a korosztálynak az egyenjogúsítással végig kellett küzdenie azt, amit a férfiaknak a munkahelyükön, és azonkívül azt, amit a család és a női hivatás jelent. Te-hát a ket- tős teher egyelőre mindenképpen méltányossá tenné, hogy az ő választásukra bízzuk a nyugdíjba vonulás időpontját.
Ezért kérem a tisztelt Ház támogatását ahhoz, hogy idő legyen erre a törvényjavaslatra és ahhoz, hogy ezért kivételes és sürgős eljárásban tágyalhassuk. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem