KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)
KIRÁLY BÉLA (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden próbálom összefoglalni, amit egyszer már elmondtam, de akkor, sajnos, nem volt telt ház, így kénytelen vagyok összefoglalni.
Egy nagyon rövid határozati javaslatról van szó, arról, hogy a Nyugaton élő magyarsággal egyetértve, velük együttműködve hozzunk létre egy jogőr elnevezésű intézményt, amellyel az Országgyűlés – mint a nemzet szuverenitásának letéteményese – hidat épít a Nyugaton élő magyarsággal. Most egy-két mondatban szeretném elmondani, hogy mi igen és mi nem ez az új intézmény.
Ez egy egyéni képviselői javaslat, de ezt a javaslatot nagyon prominens, Nyugaton élő magyarok javaslatára tettem meg. Tehát nemcsak egyéni javaslat.
Ha ez az intézmény létrejön, nem avatkozik be társadalmi, kulturális vagy egyházi intézmények dolgába, azok csinálhatják a maguk dolgát a Nyugaton élő magyarsággal. Hogy mégis szükség van a társadalmi, kulturális és egyházi szervezeteken kívül egy állami intézményre is, azt leginkább az bizonyítja, hogy a legnagyobb társadalmi szervezetünk, a Magyarok Világszövetségének két csúcsvezetője Amerikában: az amerikai tanács elnöke és az amerikai tanács egyik tagja hívott fel arra, hogy ezt az előterjesztést megtegyem. Azonkívül egy harmadik személy, Lipták Béla keresett meg, aki szintén egy lényeges társadalmi szervezetet képvisel, és aki olyan társadalmi mozgalmat szervezett, amivel például eredményesen hívta fel a világ figyelmét Bős–Nagymarosra. Ő is azok közé tartozik, akik arra kértek, hogy ezt a javaslatot előterjesszem.
Nem avatkoznánk a következő országgyűlés ügyeibe, ha elhatároznánk, hogy egy bizottság elkezdje a munkát, felvegye a kapcsolatot a nyugati magyarság vezetőivel és létrehozza majd körülbelül egy éven belül az intézményt azért, mert csak tárgyalás megkezdéséről van szó a javaslatomban. Azután majd a tárgyalások alapján hozhatja létre az 1994-ben választandó országgyűlés a végleges intézményt.
Jelenleg egy fillérbe sem kerül ez az intézmény, de szerintem erkölcsi, érzelmi és más olyan tőkéket halmoz fel, ami megéri a fáradságot. Egyáltalán nem teljesíthetetlen dolgokat javaslunk, csak azt, hogy dialóg kezdődjék a Nyugaton élő magyarsággal, hogy végül is az intézmény létrejöhessen.
Azt mondtam múltkor, a javaslat beterjesztésekor, hogy a nyugati magyarság nagyon megosztott, és valóban ez a helyzet. De egyetlen intézmény vagy személy sem foglalt állást az ellen, hogy ez az intézmény létrejöjjön. Egészen kivételes az egység a Nyugaton élő magyarok között abban, hogy a társadalmi, vallási és kulturális intézmények mellett egy állami szerv is legyen, amely tartja velük a kapcsolatot. Nem könyörögnek, de elvárják, hogy ez az intézmény létrejöjjön. Most csak arról kellene szavazni, hogy ezt a pár soros határozatot napirendre tűzzük-e vagy sem.
Tisztelettel kérem a Házat, hogy tűzze napirendre ennek a kérdésnek a megtárgyalását. Maga a tárgyalás annak idején még egy fél órát sem vesz igénybe. Nagyon kérem tehát, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem