BAKÓ LAJOS, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja vezérszónoka:

Teljes szövegű keresés

BAKÓ LAJOS, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja vezérszónoka:
BAKÓ LAJOS, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja vezérszónoka: Köszönöm, Elnök Úr, a szót. Magam után újra magam következem. De megígérem, hogy az elismerésért cserébe nagyon rövid leszek. Államtitkár úr tulajdonképpen elmondta a módosító javaslat lényegét, amit némi politikai kiegészítéssel szeretnék ellátni.
A dolog lényege az, hogy ez a tulajdonképpen jól működő XLI. törvény – amely a befektetési alapokat mára elfogadott tőkepiaci szereplővé tette hazánkban, és igazán komoly pénzügyi sikereket ért el az elmúlt három évben – ma már a kárpótlásijegy-befektetés megpróbálására indított. Ez nagyon jó gyakorlat. Azt gondolom, a kárpótlási jegynek mint értékpapírnak és a kárpótlási jegynek mint befektetésnek egy nagyon komoly elismerését jelenti az, hogy a befektetési alapok portfóliójába is bekerülhet. Annak ellenére, hogy nem tartozik az értékpapírtörvény hatálya alá.
Tehát elégtétellel állapíthatjuk meg, hogy a kárpótlási jegy mára az értékpapírpiac valódi szereplőjévé vált, és bizonyos tekintetben egyrészt a különlegessége, egyedisége miatt talán az egyik legérdekesebb szereplőjévé vált.
Miért jelentős ez ma Magyarországon? Én nemcsak a magyar értékpapírpiac szempontjából, hanem ennek nagyon komoly nemzetközi jelentősége is van véleményünk szerint. Egyszerűen azért, mert a kárpótlási jegy mint technika a pénzpiacon ha sikeres szereplést mutat, ez azt jelenti, hogy a magyar Kormány – és itt nem az MDF vezette Kormányról beszélek, hanem a mindenkori magyar kormányról – sikeresen alkalmazott egy olyan konstrukciót, amely a jogelődei által elkövetett vagyon elleni cselekmények – vagyon elleni bűnök, ha tetszik – kárpótlását tulajdonképpen sikerrel oldotta meg. Bizonyítja ezt az is, hogy Németországban újabban hasonló technikával kísérleteznek a negyven évvel ezelőtti kárpótlási ügyekben.
(17.50)
Ezenkívül a többi szabályozóelem – amely ebben a törvénymódosító javaslatban van – tulajdonképpen a befektetési alapok működése során szerzett tapasztalatokra alapuló módosító intézkedések, amelyek fontosak ugyan, de tulajdonképpen látszólag formainak tűnnek. Ilyenek, hogy az ingatlanalapok néhány különleges szabályt igényelnek a rendelkezésben. Ismerjük, hogy az ingatlan egy különlegesen komoly és bonyolult befektetési forma, valamint a befektetési jegyekhez kapcsolódó nagyon fontos tájékoztatók megírására készültek szabályok ebben a törvényjavaslatban.
Ezenkívül még egy jelentős része van, hogy az átmeneti szabályokat, amelyeket 90-ben alkottunk, egy határidő-módosítással meg kell hosszabbítani, egyszerűen azért, mert ez az átmenet kicsit hosszabbnak bizonyult annál, mint amit vártunk. Ennek oka talán egy kicsit az is, hogy a magyarországi tőzsde fejlődése, a magyarországi tőzsdeipar tulajdonképpen csak az elmúlt fél-háromnegyed évben mutatja azt a lendületet, amit ezelőtt egy vagy két évvel szerettünk volna látni.
Nagyon köszönöm a figyelmüket, és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nevében ismételten elfogadásra javaslom önöknek a törvényjavaslatot a befektetési alapokról szóló 91-es törvény módosítására. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem