VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy újabb állami tartozás elengedéséről kell, azt hiszem, a délután folyamán döntenie a tisztelt Háznak. Nem is annyira a konkrét ügyről szeretnék szólni, inkább az ügy kapcsán néhány mondatot engedjenek meg az eddig megfogalmazott kételyeinkről, aggályainkról, amelyeket már a korábban meghozott tartozáselengedések kapcsán is elmondtunk.
Újabb tartozáselengedés van előttünk, konkrétan a Szekszárdi Húsipari Rt.-nek az Állami Fejlesztési Intézettel szemben fennálló tartozásának az elengedése. Önmagában a határozati javaslat nem komoly nagyságrendekről dönt, bár a 300 millió Ft és a másik meglévő közel 3 millió Ft önmagában is komoly tétele lehet egy állami költségvetésnek. Ennél jóval kisebb összegekről is igen komoly viták folytak a Házban.
Jómagam inkább csak kérdéseket szeretnék megfogalmazni az előterjesztő államtitkár úr felé; néhány olyan kérdést, amelyeket a korábbi tartozások kapcsán is feltettünk, és amelyekre – úgy érezzük – eddig nem kaptunk választ.
Az első, amit államtitkár úr már említett, hogy valóban differenciált-e a segítségnyújtás mértéke. Itt arról van szó, hogy az állam valóban azokat a vállalatokat segíti-e meg, amelyek rászorulnak a tartozás elengedésére, milyen szempontok szerint döntenek arról, hogy ezeknek az állami pénzeknek az elengedése megtörténjen, a Kormány milyen szempontrendszer alapján hozza meg az előterjesztését, amelyet a tisztelt Háznak is ajánl elfogadásra. Hiszen, bár minden ügy egyéni problémákat takar, bizonyára van néhány olyan átfogó szempont, amelyeket a Kormány érvényesíteni kíván az adóskonszolidáció folyamán is.
Kérdésként tehető fel, hogy a privatizáció további menetében ez a tartozáselengedés jelent-e valamit, valamilyen irányt, tekinthető-e ez útjelzőnek a még hátralévő időszakban a Kormány magánosítási törekvéseiben. Kérdésként itt szintén azt lehet feltenni, hogy megéri-e az államnak és főként az állampolgárnak ennek a nagyságrendnek az elengedése, megtérül-e az a pénz, amelyet elenged az állam. Konkrétan látnunk kellene ennek az ügynek a kapcsán is, hogy valójában mennyi munkahelyet tud megmenteni ez a döntés és milyen nagyságrendről van szó.
Fontosabbnak tartanám ezért azt, hogy a későbbiek során milyen piaci és befektetési lehetőségei vannak a cégnek, tehát ez a tartozáselengedés közép- vagy hosszú távon biztosítja-e a vállalat számára a fennmaradást. Bár parlamenti képviselők vagyunk, és nehéz ilyen kérdésekben döntenünk aránylag csekély információ alapján, azért felvetném azt a kérdést, hogy a Kormány vizsgált-e egy részletes üzleti tervet az adósságelengedés kapcsán.
Úgy véljük tehát, hogy itt sem a konkrét esettel van gond, nem a Szekszárdi Húsipari Rt.-ről van szó. Ha hosszabb idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy a parlamenti többség ennek a vizsgálatnak a kapcsán eldöntse, valóban megéri-e ez a közel 300 millió Ft tartozás elengedése, akkor – azt hiszem – bizonyára nyugodt szívvel dönthetne erről a kérdésről. Minket mint parlamenti képviselőket elsősorban ennek az összegszerűsége érdekelhet, az, hogy milyen nagyságrendről van szó.
Mivel nem az első tartozáselengedésről van szó, és nem tudjuk, milyen ügyek vannak folyamatban, ezért jónak tartanánk a FIDESZ parlamenti frakciója részéről, ha a Kormány – tekintettel a Parlament hátralévő rövid idejére is – egy összegzést készítene arról, hogy az állammal szembeni tartozáselengedéseknek milyen nagyságrendjéről döntött vagy kíván dönteni a még hátralévő időben.
Ezeket a kérdéseket tartom fontosnak, és mondom, igazából nem a konkrét ügyről van itt szó, hanem inkább ennek az általános vetületéről. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem