BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Teljes szövegű keresés

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ismert törvény – amely a politikai üldözöttek kárpótlását célozza – rendelkezései szerint csak az életvitelszerűen belföldön lakó kárpótlásra jogosultak tarthattak igényt életjáradékra. Ugyanakkor a felmérések és tapasztalatok alapján a javaslat arra irányul, hogy orvoslásra szorul ez a helyzet, és választási lehetőséget biztosítunk a külföldön élő jogosultnak, hogy ha úgy dönt, kérhessen életjáradékot.
Ezzel feloldunk egy törvényi ellentmondást, egy hiányt pótolunk, amely lehetőséget is teremt, úgy véljük, nagyon sok embernek valami többletet is nyújtunk ezzel.
Egyetlen módosító indítvány érkezett a javaslathoz, de ezzel nem szeretnék foglalkozni, mivel az indítványnak formai hibája volt, ami lehetetlenné is teszi, hogy érdemben döntsünk róla. A Kormány ugyanis javaslatában nem érintette a törvény személyi körét, erre nem terjed ki a módosítás, és nem akartunk újra kárpótlási jogcímet teremteni. Ehhez képest tehát a módosító javaslat nem az előterjesztést érinti.
Tisztelt képviselőtársaim! Végezetül azt szeretném hangsúlyozni, hogy ez a módosítás – ha megszavazza a Parlament, akkor – sok, nagyon nehéz helyzetben lévő és komoly, napi megélhetési gondokkal küszködő embernek nyújt reményeink szerint segítséget. Ezért kérjük ennek támogatását. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem