ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Kérem, szavazzanak. (Megtörténik.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 11 igen szavazattal, 195 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett elutasította.
A jelentés 14. és a kiegészítő jelentés 4. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 2. §-a helyébe lépő rendelkezésre. Mindkét indítvány a törvényjavaslattól eltérően sorszámozza a korábbi betűjelzés helyett mindazokat a tisztségeket, amelyekre az átvilágítási törvény kiterjed. Ez a sorszámozás egyben az egyes tisztségek átvilágítási sorrendjét is jelenti. Felhívom a figyelmet arra, hogy a módosító javaslatok között található olyan indítvány is, ami azt kezdeményezi, hogy a sorszámozott felsorolás további fontos tisztségekkel egészüljön ki. Ezek azonban sorszámot nem tartalmaznak. A napirenden lévő javaslatban is jeleztük, hogy az előterjesztő, illetőleg az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása szerint, ha az Országgyűlés ezek közül valamelyik javaslatot elfogadja, szükségessé válik a végszavazás elhalasztása, hiszen a módosító javaslatot az előbb említett sorszámozott rendben kell elhelyezni. Ez már nem jogszabály-szerkesztési feladat, így a végszavazás elhalasztása után további bizottsági munkára van szükség.
Egyes módosító javaslatok a nemzetbiztonsági bizottság, illetőleg az alkotmányügyi bizottság javaslatcsomagjai elemeinek megváltoztatására irányulnak. Így a szavazás kissé bonyolultabb lesz, mivel ezeket mindkét blokkból kiemelve, először összevetjük a képviselői módosító javaslatokkal. Ezt követően tud az Országgyűlés dönteni a két bizottság sorszámokat is tartalmazó javaslatáról.
A jelentés 15. pontjában Zétényi Zsolt az ellenőrzést kiterjeszti az országos hatáskörű szervek vezetőire, valamint a velük azonos jogállású más közszolgálati vezetők adataira is. Az alkotmányügyi és a nemzetbiztonsági bizottság csak a helyettes államtitkárokat és az azonos jogállású állami vezetőket kívánja átvilágítani. Így először e kettő közül választ az Országgyűlés.
Először tehát Zétényi Zsolt javaslatát teszem fel szavazásra a 15. pont szerint. Az emberi jogi és az alkotmányügyi bizottság támogatja, a nemzetbiztonsági bizottság nem. Államtitkár úr?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem