FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én is csak reflektálni kívánok az előttem elhangzottakra néhány szakmai adattal. Ha valaki beleásta magát az állóeszköz-gazdálkodásba, akkor emlékezhet arra a lakásregiszterre, amit a hatvanas évek végén adtak ki, szerzője Kacsenyák László volt.
1955 volt az utolsó év, amikor a lakbérek fedezték a lakásfenntartást. Utána már – ha úgy tetszik – az állam évente másfél, két milliárddal többet adott ki a bérlakások fenntartására, mint amennyi a bevétele volt. Ez a rés persze évről évre nőtt.
Tehát egy kívülálló úgy gondolhatná, hogy itt az állam már igazán kivette a részét, hiszen évente – a hatvanas, hetvenes években – óriási társadalmi juttatásként jelentkezett ez az állami adomány. Csak hát a közgazdász nem így látja a dolgot. A szükségesnél még nagyobb volt az elmaradás ezen a területen, és ez vezetett például az Ó utcai tragédiához is. Az elmúlt 40 év mulasztásai vezettek ide.
De ha úgy tetszik, nem csak itt voltak ilyenek és ez egy nagy gond. Mért pont ezen a területen ismernénk el az állam adósságát, az állam mulasztását? Gondoljunk például arra, hogy az akkor államosított ipari vagyon jelentős része tönkrement, főleg az élelmiszeripar, könnyűipar területén, mert nehézipari ország lettünk. Emiatt kényszerült akkor az ország a textilipari rekonstrukcióra, vagy nagyon sok kisüzem bezárására – tehát mulasztás történt. Az utaknál, hidaknál óriási mulasztás történt az elhalasztott beruházások miatt. Jelesül arra gondolok, hogy 50 év után először egyedül Budapest környékén, Érdnél adtak át hidat, azelőtt semmit, hiszen csak helyreállítottunk hidat.
A termőföldnél – agrárközgazdászok ezt kimutatták – óriási termőerő-változás következett be, sajnos negatív értelemben. A kárpótlásnál nem vettük figyelembe, hogy elvették azt a földet és csökkentett értékben adták vissza – adtuk vissza –, még így is örültek az emberek, hogy visszakapták a hajdan elvett földjüket.
Ha tehát a nemzeti vagyon valamennyi számláján végigvezetjük ezt az okoskodást, akkor bizony itt egy olyan óriási kifizetetlen számla van, amit teljesen reménytelen, hogy ez az ország teljesíteni tud. Ezt nagyon is tudtuk, és amikor az önkormányzatnak odaadtuk a vagyont, akkor úgy adtuk oda, hogy nemcsak lakóházakat kapnak – amelyekről mindenki tudta, hogy ebből igazán nem fog nyereség származni –, hanem telkeket, irodaházakat is. Ezzel a vagyonkomplexummal együtt több százmilliárd forintot kaptak az önkormányzatok. Nagyon helytelen dolog lenne most kiemelni egy elemet, és ennek a rentabilitását nézni.
Erre kívántam ráirányítani képviselőtársaim figyelmét. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem