SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt négy év során annak a törvénynek a határozathozatalához jutottunk el, amelyik a legtöbb megpróbáltatáson ment keresztül.
Több mint egy évvel ezelőtt nyújtottam be a törvénytervezetemet. Ugyanis korábban elkövette a Parlament azt a hibát, hogy a keleti hadifoglyokkal együtt nem kárpótolta a nyugati hadifoglyokat is. Valamint azt a mulasztást is elkövettük, hogy a hadiárvákat, hadiözvegyeket és hadirokkantakat sem kárpótoltuk.
Ezelőtt egy évvel a Parlament ezt a súlyos tévedését belátta akkor, mikor úgy döntött 90%-os többséggel, hogy ezt a törvényt tárgyalni fogja, és úgy döntött, hogy sürgősséggel fogja tárgyalni. A Parlament 10%-a azonban már akkor sem akarta tárgyalni. Fájdalommal kell megállapítanunk, hogy ez a törpe kisebbség csaknem egy éven keresztül e törvény vonatkozásában megbénította a Parlament munkáját. Mindent elkövettek, hogy ez a törvény ne legyen törvény.
Kikről van itt szó? A társadalom legelesettebbjeiről van szó, akik nagyon megszenvedték az elmúlt 45 évet. Ez vonatkozik úgy a nyugati hadifoglyokra, mint a hadiárvákra, a hadigondozottakra, illetve a hadirokkantakra.
Éppen ezért a kötelező lovagiasság szabálya is mondatja velem a köszönetet Csépe Bélának, aki míg a Magyar Igazság és Élet Pártjának nem volt parlamenti frakciója, felvállalta a megfelelő bizottságban ennek a törvénynek a képviseletét.
Most ezek után engedjék meg a teljesség igénye nélkül, hogy a legfontosabb módosító indítványokról szóljak.
Az alaptörvény a nyugati hadifoglyoknak a kárpótlásáról rendelkezett. Bognár László, Deme Zoltán és Réti Miklós magyar igazság és élet párti képviselők módosító indítványa azonban kiterjeszti a kárpótlást a hadirokkantakra, a hadiözvegyekre és a hadiárvákra is.
(15.20)
Olyan módon kívánja kiterjeszteni, hogy négy év hadifogságért járó kárpótlási jegyet kíván juttatni ezeknek a köröknek, amit együttesen kapnának meg, vagyis együtt 520000 Ft-nak megfelelő kárpótlási jegyet.
Ezenkívül Bognár László, Deme Zoltán és Réti Miklós azt is el kívánják érni módosító javaslataik során, hogy a Magyar Honvédségnek, a nemzetőrségnek és a rendőrségnek a haza szolgálatában elesett, sorállományú és hivatásos tagjainak özvegyét, árváját, illetve hadirokkantjait is kárpótoljuk.
Ugyancsak Bognár László és képviselőtársai rendelkeznek – mint ahogy az előbb már mondtam – a kárpótlás összegéről. Szeretném még megemlíteni az előbb felsorolt képviselők mellett a 13256-os módosító javaslatot – amit szintén kifejezetten meg kell említeni –, amely a leventéket is, amennyiben hadifogságba estek, a kárpótoltaknak ugyanebbe a körébe kívánja bevonni.
Bognár László és képviselőtársai ezenkívül meghatározzák azt, hogy amennyiben valaki 1945. augusztus 1-jétől nem tért vissza a hadifogságból, úgy azt kényszermunkára hurcoltnak kell tekinteni. A fenti képviselők meghatározzák azt is, hogy kik tekinthetők hadiözvegyeknek, illetve kik tekinthetők hadiárváknak. Hadiárváknak – módosításuk szerint – az tekinthető, aki a szülője elestekor kiskorú volt.
Szeretném kiemelni Mécs Imre képviselő úr kifejezetten előremutató és pozitív módosító javaslatát, aki a Kormány kötelességeként írja elő, hogy gondoskodjon a kárpótlási jegyek értékállóságáról.
Ezenkívül számos más, értékes módosító javaslat érkezett, amiről majd nyilatkozni fogok a szavazás során.
Tekintettel arra, hogy e törvény kapcsán is és a Parlament egész négyéves működése során is tapasztalhattuk azt, hogy a legelesettebbek általában a legutoljára maradnak sorsuk elintézésében, sajnos, ugyanezt elmondhatjuk azokról a körökről is, amelyek nemzeti hagyományainkat kívánják megőrizni, nemzeti sajátosságainkat kívánják ápolni. Éppen ezért engedjék meg, hogy e Parlament működése során – vélhetőleg utoljára – Arany János szavaival búcsúzzak, amely idézetet valamennyiük szíves figyelmébe ajánlanék. Arany János a következőket írta: "Szeresd a magyart, de ne faragd le – szóla – erejét, formáját, durva kérgét róla. Mert mi haszna simább, ha jól megfaragják, nehezebb eltörni a faragatlan fát." Köszönöm szépen szíves figyelmüket. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem