KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr. A második lényeges kérdéskör, amely fölmerült az általános vitában, az a munkaadói járulék csökkentésével kapcsolatos kérdéskör volt. Tökéletesen egyetértek azon megszólalásokkal, amelyek azt érzékeltették, hogy a munkaadók járulékfizetési kötelezettsége ma Magyarországon európai léptékkel mérve is súlyos. Éppen ennek a tehernek a könnyítését szolgálja – legalábbis reményeink szerint – részben az, hogy a munkaadói járulékot, amely a szolidaritási járulékot jelenti jelen esetben, a 7,2%-ról a módosítás 5%-ra csökkenti. Reméljük ettől azt, hogy ezek a fentebb említett közterhek csökkennek, és ezáltal a vállalkozásokra ez serkentőleg hat.
Hangot kapott az általános vitában olyan képviselői vélemény is, amely kétségbe vonta a szolidaritási alappal kapcsolatos ezen módosításnak a költségvetési törvénnyel való összhangját. Szeretnék utalni arra, minthogy a költségvetési szervek mint munkaadók végül is az általuk fizetendő munkaadói járulékot átalányban és közvetlenül fizetik meg a költségvetésből a szolidaritási alapba, így nem befolyásolja azon költségvetési szervek működését, amelyek normatív támogatással működnek.
(14.40)
Ilyen disszonancia tehát a költségvetési törvény és jelen foglalkoztatási törvénybeli módosítás között megítélésem szerint nincs.
A harmadik kérdés, amellyel vázlatosan foglalkozni szeretnék – tekintettel arra, hogy az általános vitában ugyancsak fölmerült –, nevezetesen a regisztrált munkanélküliek számának csökkentésével kapcsolatos kérdés. Többször elhangzik az a vulgarizáló álláspont, miszerint azért lehet szó a regisztrált munkanélküliek számszerű csökkenéséről, mert egyre többen kikerülnek az egy évben megszabott időtartamú ellátórendszerből. Nos, ezzel kapcsolatban, mint többször, most is szeretném hangsúlyozni, hogy nem erről van szó akkor, amikor a regisztrált munkanélküliek csökkenéséről beszélünk, hiszen attól, hogy valakinek letelt az egyéves jogosulti ideje és átkerült a jövedelempótló támogatási rendszerbe, ettől nem kerül ki a regisztrált munkanélküliek alanyi köréből, vagyis a jövedelempótló támogatásban részesülőket mi változatlanul továbbra is regisztrált munkanélküliként nyilvántartjuk.
Mindig hangsúlyoztam azt is, hogy önmagában a regisztrált munkanélküliek számszerű csökkenése nem ad okot hurráhangulatra. Arra azonban igen, hogy alaposan és mélyen és korrekten végigelemezzük ezt a folyamatot, és reméljük azt, hogy valahol ebben a folyamatban az is benne rejlik – a munkanélküliek számszerű csökkenésének az okai között –, hogy valahol optimalizálódik, vagy legalábbis ebbe az irányba halad a mai magyar gazdaságnak a munkaerő iránti igénye.
Azt hiszem, hogy ezen kérdések után és e kérdések tisztázása mellett, lezárva az általános és a részletes vitát, tekintettel a már utalt többpárti egyezségre, kérem a Parlamentet, hogy az ezen egyezségben foglalt módosításokat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem