SZAUTER RUDOLF, a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka:

Teljes szövegű keresés

SZAUTER RUDOLF, a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka:
SZAUTER RUDOLF, a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársak! A Magyar Demokrata Fórum frakciója nevében csak annyit szeretnék elmondani, hogy örülünk annak, hogy ez a törvény még befér a parlamenti ciklus munkájába. Így ez a törvény alkalmat ad arra, hogy bátrabban és nyugodtabb szívvel tudjunk bizonyos erdőterületeket privatizációra vagy kárpótlásra is felajánlani.
Én magam személy szerint is örülök ennek a törvénynek, és nyilván képviselőtársaimmal együtt szavazatainkkal támogatni fogjuk.
A múlt nyáron a pilisi parkerdőtűz kapcsán figyeltem fel arra, hogy itt baj van. Baj van az erdőinkkel. Ugyanis égett az erdő, és a falu lakossága nem mozdult, legalábbis nem úgy mozdult, ahogy ilyenkor mozdulni illenék: ásót, kapát ragadva berontani az erdőbe és eloltani a tüzet. Mert az erdő, amely égett, nem a mienk volt, hanem a pilisi parkerdőé. A helyszíni látogatás során rengeteg falusi embert találtam, akik oltottak, segítettek oltani, de mégsem az a megmozdulás volt, amit az ember elvárt volna.
Nos, én úgy érzem, az erdő állami tulajdona nem az igazi, nem a teljes és nem a tökéletes tulajdonjog. Az erdők viszonylatában is igenis a vegyes tulajdont kell előtérbe helyeznünk. Maradjanak a drága és szakmailag igazán fontos erdők állami tulajdonban, de ezek körül alakuljanak ki védősávok.
(9.20)
Védősávok, amelyek részben magán-, részben pedig egy erdőbirtokossági formában kerülnek magántulajdonba.
Mert mit látunk, ha kimozdulunk a lakótelepünkről, és elmegyünk kirándulni? Van az erdőnek egy fél kilométer széles sávja, ahol minden található, csak rend nem. Kidobott öntöttvas kályhák, szemeteszsákok, elhasznált, kiberhelt hűtőszekrények.
Úgy érzem, hogy az igazán drága és értékes erdeinket mindenképpen úgy tudjuk megvédeni, ha ezt az erdősávot, ezt a védősávot létrehozzuk. Ennek a legjobb tulajdonformája a közbirtokosság. Ha egy erdőrésznek 50-60 tulajdonosa van, ez azt jelenti, hogy 200-300 emberé, hiszen egy-egy család öt-hat főből áll. Nagy valószínűséggel mindig lesz kint valaki abban az erdőben, aki megkérdezi: ugyan öcskös, hová mész te benzineskannával a kézben? S megkérdezi attól a gazdától, hogy a lovas kocsiján hová viszi a sittet.
Ezek az én szubjektív megjegyzéseim. S ennek kapcsán örülök annak, hogy ez a törvény most, még ebben a négy évben megszülethet. Köszönöm a szíves figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem